Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 10 april 2013

Det krävs en vändning 2013!


Kalmar kommun fortsätter att vara en bra skolkommun. Våra elever har högre måluppfyllelse och behörighet till gymnasiet än riksgenomsnittet. Men dagens redovisning av SKLs Öppna jämförelser känns inte tillfredställande. Det var visserligen väntat att Kalmar kommun skulle sjunka i ranking. Generellt har eleverna i Kalmar lyckats sämre på de nationella ämnesproven än tidigare år. Men ska Kalmar tillhöra de 30 bästa skolkommunerna år 2015 duger det inte att hamna på plats 122 som i år! Det krävs en ordentlig vändning under 2013. Det krävs fortsatt fokus på att alla elever ska nå kunskapsmålen.

Vid senaste sammanträdet redovisade barn- och ungdomsförvaltningens chef Mats Linde nya åtgärder som sätts in. Det var en lång lista med bland annat juniskola och satsning på utvecklingstjänster. Men ska vi lyckas nå målen i den utbildningspolitiska visionen krävs det också att förvaltningen ges rätt och rimliga ekonomiska förutsättningar. Jag tror att kommunfullmäktige behöver ge barn- och ungdomsnämnden möjligheten att lägga in en högre växel för att nå uppsatta mål.

En ljuspunkt i Öppna jämförelser var elevernas syn på skolan och undervisningen. När det gäller eleverna i årskurs 8 så hamnar Kalmar högt upp i rankingen ,på plats 15. På frågan gällande om eleverna känner sig trygga i skolan så hamnar Kalmar kommun på plats 13. Det visar att Kalmar i grunden har en god och uppskattad verksamhet, vilket är ett gott betyg åt våra rektorer och framför allt lärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar