Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 24 februari 2014

Se Den tatuerade änkan på bio!

Missade du utomhusteatern Den tatuerade änkan av Lars Molin i somras? Då är du varmt välkommen att se föreställningen på Borgholms Bio lördagen den 8/3 klockan 14.00-16.00.


Teater Proximus berättar om föreställningen och visar en inspelning från sommaren 2013 i Södvik. På plats finns även skådespelarna! 

Biljett köps på plats, 50 kronor. Cider och tilltugg ingår!

Välkomna! Teater Proximus

Se teatersuccé på bio!


>
>

torsdag 20 februari 2014

Utvecklingsbesök och kollegialt lärande

Skolan har idag rutiner för att säkerställa brandtillsyn, livsmedelskvalitet, god innemiljö osv. Men skolan har idag bristande rutiner på att följa upp själva undervisningen, det som är det absolut viktigaste i skolan. Jag har under mina år i skolpolitiken mött många lärare som tycker att läraryrket är för ensamt och att det är konstigt att sällan rektorn besöker klassrummet. 

Den nyzeeländske forskaren John Hattie Pekar i sin studie "Visible learning" att dörren till klassrummet i praktiken är stängd och det idag är ovanligt att lärare talar med varandra om sin undervisning. Jag är övertygad att vi skulle tå bättre resultat hos eleverna om lärarna tillsammans med sina kolleger analyserade och utvärderade sin undervisning mer tillsammans. Så kallat kollegialt lärande anses som en nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling. Den internationella skolforskningen är enig om detta. Kalmar kommun vill vi därför sätta fokus på det som händer ute bland barnen/eleverna. Hur går undervisningen till? Vad fungerar bra och vad fungerar inte? 

Ett sätt att göra detta är att låta kommunens utvecklingslärare göra utvecklingsbesök hos sina kollegor. Att låta kollegor observera kollegor och sedan ge feedback både direkt till den enskilde  läraren och samlat till respektive skola. Syftet är att sprida vidare goda exempel på undervisning till andra skolor och lärare samt få till stånd ett underlag för en pedagogisk diskussion om undervisningen. Utgångspunkten är alltså skolutveckling, inte misstänkliggörande eller kontroll av enskilda lärare. Vad är det för konstigt eller uppseendeväckande med detta? Flera andra kommuner har för övrigt liknande upplägg.

Jag har respekt för att man som lärare kan tycka att det till en början är nervöst att få en kollega att observera sin undervisning. Men jag utgår från att alla professionella lärare vill ha feedback och tycker att det är bra att få råd kring hur sin undervisning kan förbättras. Och nog borde man kunna genomföra undervisningen även med en kollega närvarande i klassrummet?   

Tanken är att utvecklingsbesöken ska starta till hösten. Det finns alltså gott om tid att förbereda detta och säkerställa att besöken får ett bra genomförande. Ingen kan påstå att kommunen har bråttom eller att idéen har stressats fram. Förvaltningen har först informerat de fackliga organisationerna. Därefter den politiska nämnden. Och det finns nästan ett halvår framför oss att organisera arbetet på bästa sätt.

tisdag 18 februari 2014

Förstatligande skulle lamslå skolan

Låt oss lägga diskussionen om skolans huvudmannaskap åt sidan. Ska man söka svaret på de sjunkande kunskapsresultaten finns det också många andra förändringar att analysera.

www.barometern.se/reagera/debatt/forstatligande-lamslar(4164313).gm

torsdag 13 februari 2014

Polisanmälningar inte vägen framåt i skolan

Kalmars högstadieelever är nöjdast i Sverige med sin skolan visade nyligen en undersökning. Kalmar har även bland de tryggaste eleverna i landet. Att eleverna trivs och känner sig trygga i skolan är otroligt viktigt för att åstadkomma en lärande miljö. För att åstadkomma ett sådant klimat krävs det tillit, respekt och värme mellan elever och lärare. Jag är övertygad att en god stämning bäst byggs underifrån med tydliga regler, genom att alla visar varandra förtroende och genom att man känner ansvar för varandra och sin skola. Detta är ett långsiktigt arbete. Ibland uppstår det konflikter, mobbing och stölder i skolan. Det är oacceptabelt, men inte särskilt konstigt. Skolan är Sveriges största arbetsplats - och då många människor finns på samma plats uppstår det ibland stök och bråk. Skolan har här en viktig roll att vara en god förebild på att hantera dessa svåra situationer. Det sätt på hur skolan agerar ska också vara det sätt vi vill att det övriga vuxna samhället ska agera. Ibland krävs det att skolan gör polisanmälningar för att markera allvaret och för att eventuella begångna brott ska utredas av polis. Men att polisanmäla får aldrig vara den enkla utvägen istället för att arbeta långsiktigt förebyggande. Och det är givetvis oacceptabelt att göra polisanmälningar i förebyggande syfte för att skrämmas. Ingen elev ska behöva vara orolig för att bli anmäld om man råkar bli kvar i omklädningsrummet eller i gympasalen för länge. Anmälan måste göras först då misstanke om brott verkligen föreligger. Det är därför bra att skolledningen på Östra Funkabo backar och att förvaltningsledningen har tydliggjort vad som gäller. Jag förutsätter att de senaste dagarnas mediauppmärksamhet gör att rektorerna skyndsamt kommer överens om gemensamma förhållningssätt kring anmälningar. Det måste råda en likvärdighet mellan skolorna och samma måttstock gälla för alla elever.

Stefan Löfven talar inför fullsatt sal - värderingarna i fokus!





måndag 10 februari 2014

Välkommen till Kalmarsundsskolan Magda!

Idag har jag äran att välkomna nästa finansminister Magdalena Andersson till Kalmarsundsskolan och sportlovsskolan. Att Magdalena besöker skolan vid sitt Kalmarbesök är ett gott betyg för oss Socialdemokrater. Vi driver en lokal skolpolitik med fokus på kunskap och lärarnas förutsättningar som hon vill veta mer om. Satsningen på lovskolan har kraftigt förbättrat behörigheten till gymnasieskolan. Hon ska få ta del av detta och mycket annat.

måndag 3 februari 2014

Självklart ska även förskollärare bli förstelärare!

Regeringens reform med förstelärare utesluter förskolan och förskollärare. Engagerade och duktiga förskollärare får alltså inte söka tjänsterna. Kritiken från oss Socialdemokrater har varit stark i riksdagen. Självklart behöver även förskolan utvecklingsarbete och förskollärarna möjlighet till att göra karriär. I Kalmar kommun har vi därför bestämt att även låta förskollärarna söka tjänsterna, även om vi i Kalmar kallar det för utvecklingslärare (en trevligare och mer rättvisande titel). I följande artiklar kan man läsa mer om detta:

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2014/02/03/vagen-karriartjansten

http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2014/02/03/forst-sverige-forstelarare