Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 7 december 2011

Öppet brev till Jan Björklund

Öppet brev till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Kalmar den 7 december 2011

Ge fritidspedagogerna legitimation!

Som ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun träffar jag många fritidspedagoger. De, liksom barn och föräldrar som jag möter, vittnar om att fritidshemmen är en väldigt uppskattad verksamhet. Som jag ser det har fritidshemmen en viktig roll i att bidra till barnens fysiska och sociala utveckling men också stödja barnen i deras emotionella och intellektuella växande. Jag skulle gärna se att det pedagogiska uppdraget i fritidshemmen togs på mycket större allvar från oss beslutsfattare. För de barn som har svårast att nå målen i skolan skulle en utveckling av fritidshemmen betyda allra mest samtidigt som det naturligtvis skulle gynna alla barn.

När beslut om legitimation för lärare och förskollärare fattades i riksdagen utanantogs fritidspedagogerna. Detta trots att fritidspedagogerna har en lång högskoleutbildning och att läroplanen också gäller fritidshemmen. Dessutom skulle en legitimation för fritidspedagogerna innebära att även deras yrkesutövning skulle kvalitetssäkras.

Utbildningsministern sade i en intervju i Lärarnas tidning att fritidspedagoger inte är lärare och därför inte ska ha legitimation. Men jag menar att fritidspedagogerna tar ansvar för att planera och genomföra en viktig pedagogisk verksamhet i skolan. Jag tycker därför att utbildningsministern borde ompröva sitt ställningstagande och starta arbetet med införa legitimation också för fritidspedagoger.

I Kalmar kommun värdesätter vi fritidspedagogerna högt. Trots att de ekonomiska tiderna är ansträngda gör vi inför nästa år en riktad satsning för att förbättra kvaliteten i fritidshemmen.

Vi vill se ett systematiskt kvalitetsarbete för att ge barnen god omsorg och erbjuda barnen meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Det finns idag kvalitetsskillnader mellan fritidshem i kommunen. Barn- och ungdomsnämnden vill förstärka medvetenheten om kvalitetsarbetet på fritidshemmen genom att utbilda alla fritidspedagoger. Barn- och ungdomsnämnden satsar därför 200 000 kr under 2012 för dessa utbildningsinsatser. Detta är ett steg för att förbättra fritidshemmens kvalitet. Vilket blir ditt nästa steg?

Med vänliga hälsningar

Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Kalmar kommun
Box 611,
391 26 Kalmar

1 kommentar: