Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 29 februari 2012

Gemensam provrättning ger rättvisare bedömning

Igår träffade jag lärare som rättade det nationella provet i svenska för åk 6. I Kalmar kommun har vi från och med årsskiftet infört gemensam rättning av nationella prov av ett begränsat antal utvalda lärare. Avsikten är att förbättra kvaliteten i rättningen och öka likvärdigheten. Gemensam rättning ger även förvaltningen en bättre och mer djup övergripande kunskap om brister hos elever och skolor. Dessutom innebär satsningen att utvalda lärare får en spetskompetens i rättning och att en stor administrativ börda tas bort från det stora lärarkollektivet. Barn- och ungdomsnämnden har för detta avsatt 500 000 kronor under 2012.

Läs mer i Barometern och Östran som rapporterar om detta!

torsdag 23 februari 2012

Regeringen tar bort stöd till ”lovskolor”

I Kalmar överöser både elever och lärare beröm kring satsningen med ”lovskola”. Alla är överens att lovskolor ger elever som är i behov av extra hjälp möjlighet att bättre klara av målen. Trots detta har regeringen dragit in stödet på 60 miljoner kronor som tidigare har betalts till de kommuner som anordnat verksamheten.
 
Det här känns fullkomligt galet och fel. Konceptet med att erbjuda skola under loven är en framgångsrik väg för nå ökad måluppfyllelse. Jag förstår inte hur regeringen tänker. Jag ska skriva ett brev till skolministern och se till att han även får en interpellation i ärendet från någon socialdemokratisk riksdagsledamot. Hur reagerar Malin Petersson som sitter i partistyrelsen för moderaterna? Hon borde lyfta luren till Anders Borg omedelbart.
 
I Kalmar pågår för närvarande ”sportlovsskola” på Kalmarsundsskolan som är öppen för elever från hela kommunen. 50 elever har fått extra hjälp och stöd i undervisningen, som har kunnat bedrivas i mindre studiegrupper med god tillgång på behöriga lärare. Barn- och ungdomsnämnden i Kalmar har för i år avsatt 200 000 kronor för att ge elever som är i behov chans att komma ifatt i studierna. Nämnden hade räknat med att därtill få bidrag från Skolverket för att kunna utöka antalet elevplatser.
 
Enligt Skolverket har regeringen dragit in resurserna för 2012, vilket motsvarar cirka 60 miljoner kronor. Skolverket uppger att intresset från skolhuvudmän har varit stort. Under 2011 sökte omkring 300 huvudmän bidraget. Det möjliggjorde att omkring 26 000 elever kunde omfattas av lovskola i Sverige.

onsdag 22 februari 2012

Rolig dag!

Det händer mycket positivt inom skola och förskola i Kalmar. Vid en snabb genomläsning i lokaltidningarna ges minst två exempel. Östran rapporterar om sportlovsskola på Kalmarsundsskolan för att eleverna ska komma ikapp och Barometern lyfter både fram Öppna förskolan i Oxhagen och modersmålstödet som ges barnen på Ögonstenens förskola i

Själv har jag idag nöjet att välkomna skolordföranden Markus Alexandersson från Sölvesborg hit. Sölvesborg är likt Kalmar en s-styrd kommun med höga ambitioner inom skolan. Ska bli intressant med ett utbyta oss emellan.

tisdag 7 februari 2012

Skolfrågor på KS

Idag var rektorer och förvaltningstjänstemän på kommunstyrelsen för att redovisa hur Kalmar ska bli en bättre skolkommun. Det är första gången som kommunstyrelsen, den högsta ledningen, sätter så tydligt fokus på ökad måluppfyllelse. Jag är mycket glad över detta. Ska Kalmar vara en attraktiv kommun måste kvaliteten i förskola, skola och fritidshem vara högt prioriterad.

onsdag 1 februari 2012

Kalmar kommun satsar på skolmaten

> Jag vill med anledning av Östrans artikel idag om skolmaten berätta om följande:
>
> Under 2011 satsade kommunen 3,6 Mkr extra för att höja kvaliteten på maten och öka andelen ekologiska livsmedel. Det har inneburit att skolan nu har 30 procents ekologiska råvaror. 2010 var andelen 22 procent. Totalt inhandlades ekologiska livsmedel för 5,6 Mkr Under 2011.
>
> När det gäller kvalitetssatsningen har det inneburit att kostverksamheten kan handla mer kyckling istället för soppa och korv, fler fruktdagar i samband med lunch, större variation när det gäller mellanmålen (tex mer fil och flingor och färre dagar med enbart mjölk och smörgås), skolorna uppmärksammade nobeldagen med att servera en finare lunch med lyxigare råvaror och efterrätt. Vecka 19 gjorde vi en drive för att fler elever ska upptäcka att skolan serverar frukost.
>
> Kalmar kommun har en kostnad på 22 kronor per barn och dag för skolmaten. Det är en krona mer än 2010.