Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 23 februari 2012

Regeringen tar bort stöd till ”lovskolor”

I Kalmar överöser både elever och lärare beröm kring satsningen med ”lovskola”. Alla är överens att lovskolor ger elever som är i behov av extra hjälp möjlighet att bättre klara av målen. Trots detta har regeringen dragit in stödet på 60 miljoner kronor som tidigare har betalts till de kommuner som anordnat verksamheten.
 
Det här känns fullkomligt galet och fel. Konceptet med att erbjuda skola under loven är en framgångsrik väg för nå ökad måluppfyllelse. Jag förstår inte hur regeringen tänker. Jag ska skriva ett brev till skolministern och se till att han även får en interpellation i ärendet från någon socialdemokratisk riksdagsledamot. Hur reagerar Malin Petersson som sitter i partistyrelsen för moderaterna? Hon borde lyfta luren till Anders Borg omedelbart.
 
I Kalmar pågår för närvarande ”sportlovsskola” på Kalmarsundsskolan som är öppen för elever från hela kommunen. 50 elever har fått extra hjälp och stöd i undervisningen, som har kunnat bedrivas i mindre studiegrupper med god tillgång på behöriga lärare. Barn- och ungdomsnämnden i Kalmar har för i år avsatt 200 000 kronor för att ge elever som är i behov chans att komma ifatt i studierna. Nämnden hade räknat med att därtill få bidrag från Skolverket för att kunna utöka antalet elevplatser.
 
Enligt Skolverket har regeringen dragit in resurserna för 2012, vilket motsvarar cirka 60 miljoner kronor. Skolverket uppger att intresset från skolhuvudmän har varit stort. Under 2011 sökte omkring 300 huvudmän bidraget. Det möjliggjorde att omkring 26 000 elever kunde omfattas av lovskola i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar