Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 18 april 2012

Kalmar klättrar i nationell skolranking

Pressmeddelande från s-gruppen i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun
2012-04-18

Kalmar klättrar i nationell skolranking

Idag presenterade SKL (Sveriges kommuner och landsting) rapporten Öppna Jämförelser för grundskola 2012. Resultaten avser jämförelser mellan samtliga Sveriges kommuner under året 2011. Resultatet ger vid handen att Kalmar kommun fortsätter att förbättra sig som skolkommun. Generellt har eleverna i Kalmar förbättrat sina kunskapsresultat jämfört med övriga landet.
Exempelvis har 86,3 procent av kommunens elever klarat godkänt i alla ämnen vilket ger en kommunranking på 36. År 2010 låg kommunen på plats 53 med 83,4 procent godkända elever i alla ämnen. Kalmar kommuns elever fortsätter även att ha högre gymnasiebehörighet än övriga landet.

– Jag är nöjd över att Kalmar kommun blir en allt bättre skolkommun. Eleverna lär sig allt mer och lyckas bättre. Det visar att skolan har skickliga och engagerade lärare som gör ett enastående bra arbete. Det är nu viktigt att vi fortsätter att utveckla och förbättra skolverksamheten. Målet är att tillhöra den absoluta toppen bland skolkommuner i Sverige. Där är vi ännu inte. Nu ska öppna jämförelser analyseras av förvaltningen och rektorerna för att vi ska prestera ännu bättre till nästa år, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun.

När det gäller ämnesproven i årskurs 9, elever som har nått minst betygsnivå godkänt, sker också förbättringar. I ämnesprovet i Svenska är 98,7 procent av eleverna minst godkända, vilket ger en kommunranking 58. Jämfört med 2010 är det en tydligt positiv uppgående trend. Kommunen rankades då på plats 132. I ämnesprovet mattematik är 86,3 procent av eleverna minst godkända, vilket ger placering 56, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen rankades på plats 83. I ämnesprovet i engelska sker en försämring, från plats 58 till plats 116. Ändå är 97,2 procent av eleverna minst godkända.
Sammanvägt värde hamnar Kalmar på rankingplats 54, en förbättring från plats 61 år 2010.

Kalmar kommuns grundskolor är också förhållandevis kostnadseffektiva. Kommunen rankas som den 25:e mest kostnadseffektiva, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen hade plats 37.

För ytterligare kommentarer ring 070-670 05 72.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar