Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

fredag 11 januari 2013

Kalmar med i skolutvecklingsarbete

Kalmar är en av 19 utvalda kommuner som ska delta i SKLs senaste skolutvecklingsarbete, Prio. Jag är stolt över att Kalmar får vara med. Det visar att SKL ser oss som en viktig skolkommun. Utvecklingsarbetet som vi inbjuds att delta i är ett viktigt sätt att göra Kalmars skolor ännu bättre.

Prio står för planering, resultat, initiativ och organisation och är en metod som har utvecklats med stöd av konsultbolaget McKinsey & Company. Syftet för Kalmar är att kartlägga den inre skolorganisationen på två skolor, Djurängsskolan och Östran Funkaboskolan, och förändra utifrån forskning. Utvecklingsarbetet utgår från en rad dokumenterat framgångsrika arbetssätt som hämtats från andra länders skolsystem och anpassats till svenska förhållanden.

PRIO har som övergripande mål att varaktigt höja kunskapsresultaten i den svenska skolan. Fokus ligger på att utveckla skolans interna processer och arbetssätt för att skapa en mer lärande organisation. Det handlar framförallt om två saker:

1. Att stärka det kollegiala samarbetet mellan lärare
2. Att utveckla arbetssätt så att skolledningen styr skolans resurser dit de gör störst nytta.

Vi har valt ut två skolor i Kalmar där man ska kartlägga hur samarbetet ser ut mellan lärarna, vilket stöd får man från rektor, vad lägger man sin tid på och hur man prioriterar sin kompetens. Målet är att höja måluppfyllelsen för eleverna genom att förbättra situationen för lärarna. Det handlar exempelvis om att skapa effektivare möten, gemensam undervisningsplanering och coachning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar