Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 29 oktober 2013

Kulturen i skolan

Idag på morgonen höll jag ett anförande på en kulturkonferens på Brofästet för lärare och representanter för länets kulturarbetare, det var drygt 200 deltagare. Jag sträckte då ut handen till kulturinstitutionerna som finns i Kalmar (Länsmuseet och Byteatern) om stärkt samarbete kring kulturen i förskola/skola. Utgångspunkten tog jag i Ateljén på Konstmuseet där vår uppskattade verksamhet fungerar som en brygga mellan institutionen och barnen/eleverna. Barnen får möta professionella konstnärer och deras verk för att sedan själva låta fantasin skapa. Jag tror faktiskt att vår verksamhet står för flest besökare på hela museet!

Liknande ateljéer eller verksamheter borde kunna skapas på de övriga två kulturinstitutionerna. Jag vill växla upp den del av verksamheten som idag riktas till barnen/eleverna. Ambitionen är att kulturen och de kreativa lärprocesserna verkligen ska pekas ut som vägar för att göra Kalmar till en av landets bästa skolkommuner. Nu är bollen rullad och jag hoppas på en spännande dialog kring denna utsträckta hand.

onsdag 23 oktober 2013

Bra lärare ska ha bra betalt!

Idag skriver jag en debattartikel i Dagens Samhälle om lärarnas löner. I mina ögon finns det ingen yrkesgrupp som är viktigare än lärarna. Alla kommuner måste hjälpas åt och våga prioritera deras löner framför andras i de lokala förhandlingarna, på samma sätt som vi gör i Kalmar.

 

Läs artikeln här: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/bra-laerare-ska-ha-bra-betalt-6593

Rektor betyder mycket för skolan - fint reportage om Lindöskolans Per Malmqvist i Baronetern!

torsdag 17 oktober 2013

Tack Rinkabyholmsskolan!

Idag var jag på besök på Rinkabyholmsskolan och träffade elever och lärare. Initiativet var Lärarförbundets. Tack för att jag fick se lite av allt det fina som ni gör på skolan. Mitt intryck är verkligen gott: fin stämning, arbetsro och engagerade lärare. Att få besöka eleverna tillhör mitt uppdrags absolut mest givande del. 

Dagen började i en samling med en årskurs 1:a och en förskoleklass. Tillsammans fick barnen en ny bokstav presenterad på ett dramatiserat sätt. Kul och intresseväckande! Därefter var jag en stund i klassrummet med en halvklass ettor.

Sedan var jag i två timmar i klass 3B tillsammans med läraren Birgitta Petersson. En verkligen trevlig klass! Det är nog inte alla  som får en välkomnande applåd när man kommer in i klassrummet. Men det fick Birgitta! Hon bedrev undervisningen varierat och strukturerat, imponerande! Eleverna repeterade 3:ans multiplikationstabell, lärde sig digital tid och pratade bland annat om Sveriges största sjöar. Tack för att jag fick komma och lycka till! Till eleverna vill jag ge en uppgift: ta reda på vad Ölands största sjö heter! Öland, som är Sveriges minsta landskap, har väldigt få sjöar, men åtminstone en stor finns det. Och den bor jag rätt så nära på somrarna. Maila svaret till: Jonas.hellberg@kalmar.se




onsdag 16 oktober 2013

Skuggar en lärare idag!

Idag ska jag skugga läraren Birgitta Petersson på Rinkabyholmsskolan på inbjudan av Lärarförbundet. Det ser jag fram emot! Att vara ute i verksamheten tillhör visserligen en vanlig vecka för mig, men konceptet som Lärarna har utarbetat ska bli spännande att delta i. 



torsdag 10 oktober 2013

Rekordhöjning av lärarlönerna i Kalmar

Idag presenterade jag tillsammans med Bertil Dahl (V) årets lönerevision för lärarna. Resultatet blev rekordhöga 4,56 procent eller 1 200 kronor mer i månaden i snitt för lärarna.
 
Jag är mycket nöjd. Det är en historisk satsning. I mina ögon är lärarna Sveriges viktigaste yrkesgrupp och deras arbete måste värdesättas högre. Den här lönesatsningen visar att Kalmar menar allvar med att bli Sveriges bästa skolkommun.
 
Det är tredje året i rad som Kalmar kommun satsar på höjda lärarlöner. Under perioden har Kalmar lagt 12,6 procent jämfört med 7,7 procent enligt avtalet. Av de 161 kommuner som hittills är klara med de lokala löneförhandlingarna (enligt en sammanställning av Lärarförbudets tidning) ger Kalmar kommun högst i Sverige. Förskollärarna i Kalmar kommun har varit särskilt prioriterade och får i år totalt 5,12 procent eller 1 275 kronor mer i snitt per månad. Förskollärarna är en mycket viktig grupp som behöver komma upp lönemässigt. Det är i förskolan som grunden till lärandet läggs. Vi vill därför satsa mest på förskollärarna.
 
Därutöver höjs samtliga lärargruppers lägstlöner med 0,33 procent. Lönehöjningen under året blir därför totalt 4,89 procent. Totalt motsvarar barn- och ungdomsförvaltningens satsning 1 673 000 kronor mer per månad eller 20 miljoner kronor årligen i ökad lönekostnad. Detta är mycket pengar för Kalmar med tanke på kommunsektorns hårt ansatta ekonomiska läge.
 
Kalmar vill vara en attraktiv arbetsgivare för lärarna. Läraryrkets status måste höjas för att behålla lärarna i yrket, locka fler och få de bästa att vilja bli lärare i framtiden. Och ska kommunen nå sitt mål att tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner är det viktigt att lärarna känner sig prioriterade och motiverade.
 
För barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar kommun har det varit viktigt att hamna över nivån i det centrala avtalet för att visa denna ambition. Det centrala avtalet ska vara ett golv, inte ett tak. Av de 1 388 grundskollärarna/förskollärarna och fritidspedagoger som berörs av avtalet i Kalmar får 97,6 procent mer än det så kallade industrimärket.

tisdag 8 oktober 2013

Bra jobbat!

Kalmar rankas nu som den 20:e bästa skolkommunen i Sverige. Det är en förbättring med 11 platser jämfört med förra året. Lärarförbundet bedömer 14 kriterier och Kalmar ges höga betyg i framför allt utbildade lärare, andelen barn i förskola och framför allt hög gymnasiebehörighet.
Rankingen visar att se senaste årens lokala satsningar, prioriteringar och fokusering på skolan har varit framgångsrik. Bra jobbat alla skickliga pedagoger i Kalmar!

tisdag 1 oktober 2013

Lakatos uttalande är okunnigt, nedvärderande och rasistiskt

Moderaternas Tamas Lakatos gick över alla gränser när han i kommunfullmäktige uttalade att "Norrliden och Berga är getton".  Uttalandet var okunnigt, nedvärderande och rasistiskt.

Okunnigt eftersom definitionen av getto är ett "avspärrat judekvarter" alternativt "isolerat bostadsområde".  Vilket naturligtvis inte stämmer in på Norrliden och Berga, som tvärtom är levande och öppna mångkulturella bostadsområden där barn föds, kärlek uppstår och många människor stortrivs.

Nedvärderande eftersom Lakatos på detta sätt ger uttryck för en fördomsfull attityd och spär på den stigmatisering som tyvärr redan finns i vårt samhälle. Varför tar sig Lakatos rätt att nedvärdera medborgarna i dessa stadsdelar? Jag ogillar starkt Lakatos utpekande som skapar ett "vi och dom" i Kalmar.

Rasistiskt eftersom han aldrig skulle uttala sig på liknande föraktfulla sätt om stadsdelar där segregation också finns, men åt andra hållet. Kvarnholmen och Kalmarsundsparken är sannolikt de mest homogena bostadsområden som finns i Kalmar kommun.  Här skulle det sannerligen behövas integrationspolitik!

När det gäller skolresultaten i Norrliden och Berga så är det min bestämda uppfattning att eleverna har tillgång till bra skolor.

 

Östra Funkaboskolans elever uttrycker i enkätsvar att de trivs och känner sig trygga i större utsträckning än snittet i kommunen och på nationell nivå. De rekommenderar gärna sin skola till andra elever.

 

Meritvärdet på skolan var 210,9 i åk 9. Östra Funkabo är därmed en av tre skolor i Kalmar kommun som ligger högst!  Ett målmedvetet arbete för att få så många elever som möjligt att nå de högre betygen ger resultat.

 

Likadant är det på Kalmarsundsskolan i Norrliden. Här bedrivs ett fantastiskt arbete. Givetvis är utgångspunkten svårare eftersom skolan är mottagningsskola för flyktingar och invandrare. Det säger sig själv att studieresultaten totalt sett blir lägre om man räknar in elever som bara har gått i svensk skola några år. Men utesluts denna realitet så ger Kalmarsundskolan samma goda förutsättningar för att nå målen som andra skolor i Kalmar. Det är till och med så att eleverna på Kalmarsundsskolan i årskurs 9 har högre måluppfyllelse i ämnet Svenska än snittet för kommunen! 100 procent istället för 98 procent godkända. Visste du det Tomas Lakatos?