Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 10 oktober 2013

Rekordhöjning av lärarlönerna i Kalmar

Idag presenterade jag tillsammans med Bertil Dahl (V) årets lönerevision för lärarna. Resultatet blev rekordhöga 4,56 procent eller 1 200 kronor mer i månaden i snitt för lärarna.
 
Jag är mycket nöjd. Det är en historisk satsning. I mina ögon är lärarna Sveriges viktigaste yrkesgrupp och deras arbete måste värdesättas högre. Den här lönesatsningen visar att Kalmar menar allvar med att bli Sveriges bästa skolkommun.
 
Det är tredje året i rad som Kalmar kommun satsar på höjda lärarlöner. Under perioden har Kalmar lagt 12,6 procent jämfört med 7,7 procent enligt avtalet. Av de 161 kommuner som hittills är klara med de lokala löneförhandlingarna (enligt en sammanställning av Lärarförbudets tidning) ger Kalmar kommun högst i Sverige. Förskollärarna i Kalmar kommun har varit särskilt prioriterade och får i år totalt 5,12 procent eller 1 275 kronor mer i snitt per månad. Förskollärarna är en mycket viktig grupp som behöver komma upp lönemässigt. Det är i förskolan som grunden till lärandet läggs. Vi vill därför satsa mest på förskollärarna.
 
Därutöver höjs samtliga lärargruppers lägstlöner med 0,33 procent. Lönehöjningen under året blir därför totalt 4,89 procent. Totalt motsvarar barn- och ungdomsförvaltningens satsning 1 673 000 kronor mer per månad eller 20 miljoner kronor årligen i ökad lönekostnad. Detta är mycket pengar för Kalmar med tanke på kommunsektorns hårt ansatta ekonomiska läge.
 
Kalmar vill vara en attraktiv arbetsgivare för lärarna. Läraryrkets status måste höjas för att behålla lärarna i yrket, locka fler och få de bästa att vilja bli lärare i framtiden. Och ska kommunen nå sitt mål att tillhöra en av Sveriges bästa skolkommuner är det viktigt att lärarna känner sig prioriterade och motiverade.
 
För barn- och ungdomsförvaltningen i Kalmar kommun har det varit viktigt att hamna över nivån i det centrala avtalet för att visa denna ambition. Det centrala avtalet ska vara ett golv, inte ett tak. Av de 1 388 grundskollärarna/förskollärarna och fritidspedagoger som berörs av avtalet i Kalmar får 97,6 procent mer än det så kallade industrimärket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar