Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 17 april 2014

Kalmars lärare får bättre betalt än i riket

Nu i slutet av månaden får lärarna sina nya löner. Lönerevisionen för 2014 är färdig och jag kan med glädje konstatera följande: Kalmar kommuns lönesatsningar de senaste åren har gjort att Kalmars lärare i princip tjänar bättre än i riket. Vi har nu äntligen högre medianlöner än i riket. Undantaget är ett par hundralappars skillnad för låg- och mellanstadielärare och bland förskollärarna där det skiljer lite mer. Här behövs det därför göras fortsatta prioriteringar de kommande åren, även om just förskollärarna är den grupp som har fått större löneökningar än andra.

 

I korthet innebär det nya avtalet att lärarna som grupp får 2,83 procent mer. I pengar handlar det i sitt om ungefär 800 kronor mer i månaden. Avtalet är bättre än vad anställda på arbetsmarknaden i övrigt får. Industrimärket är 2,1 procent och lärarna får mer än övriga grupper i kommunen.

 

Tittar man bakåt och summerar de senaste årens löneökningar (2011-2014) så har Kalmar kommun höjt lönerna för lärarna med 15,4 procent. Det är 6 procent mer än vad de centrala avtalen säger. Lönen för en grundskollärare är i medianvärde nu 29 685 kronor i månaden.

 

Jag är stolt över den lönesatsning som Kalmar kommun gör i år och har hållit på med de senaste åren. Vi menar att lärarna är värda mer. Vi menar allvar när vi säger att läraryrkets status behöver höjas och att läraryrket är ett av samhällets viktigaste yrken.

 

 

 

onsdag 16 april 2014

Per Dahl vet lite om verkligheten

Moderaternas Per Dahl har tagit fram en tendentiösa rapport som handlar om bristen på styrning inom bland annat barn- och ungdomsnämnden. Det är det mest verklighetsfrämmande jag har tagit del av. Självklart går det inte att dra några större slutsatser genom att bara läsa beslutsprotokollen som han har gjort. Per Dahl känner uppenbarligen inte till nämndens strukturer för att styra verksamheten. Vi har de senaste åren utvecklat ett systematiskt kvalitetsarbete där nämnden hela tiden följer utvecklingen i verksamheten. Vår modell har också gett goda resultat: Kunskapsutvecklingen förbättras varje år bland eleverna och ekonomin är i balans. Det hade varit klädsamt om Per Dahl hade bemödat sig att komma till ett nämndsammanträde innan han sågade vårt arbete. Per Dahl må vara en god skribent, men han vet väldigt lite om verkligheten.

Jag menar att vi folkvalda har god möjlighet till insyn och styrning av verksamheten. Förutom själva sammanträdena har varje ledamot rätt att arvoderat besöka sina kontaktskolor flera gånger varje termin. Dessutom har vi ett presidium som är arvoderat till sammanlagt en heltids tjänst som följer verksamheten ännu närmare. Som ordförande arbetar jag halvtid. Min styrning sker genom täta möten med förvaltningschefen och veckovisa avstämningar i mängder av ärenden som inte når nämnden. Det är dessutom så att kommunens egna revisorer anser att kommunstyrelsen följer arbetet i nämnderna för lite. Alltså tvärtom vad Per Dahl tycker.

 

tisdag 15 april 2014

Ny familjecentral invigd

Idag invigde jag Kalmars nya familjecentral vid Giraffen tillsammans med landstingets Jessica Rydell. Kalmar kommun och landstinget förbättrar därmed stödet och omsorgen om barn och småbarnföräldrar i kommunen. Familjecentraler är en viktig den av den generella välfärden: det är gratis och öppet för alla! Nu återstår Smedby som ska ha sin familjecentral i vinter färdig och därefter Lindsdal, där det verkligen finns behov från alla småbarnsfamiljer.

tisdag 8 april 2014

Kalmar kommuns grundskola blir stadigt bättre

 Idag presenterar Sveriges kommuner och landsting Öppna jämförelser för grundskolan 2013. Kalmar kommun förbättrar sig inom de flesta områden med ca 20 placeringar och förbättrar sig på samtliga områden förutom ett, matematik i årskurs 6. Kalmar kommun förbättrar sin grundskoleverksamhet jämfört med förra året. De senaste årens fokus på skolans kunskapsuppdrag har gett resultat. 


Sammantaget i SKLs ranking går Kalmar från plats 122 till plats 95. Framför allt förbättrar sig kommunen inom ett av de absolut viktiga områdena; andelen elever som når målen/har behörighet i alla ämnen. Här går Kalmar från plats 111 till plats 66. Det visar att Kalmar kommuns arbete med ökad måluppfyllelse i alla ämnen är framgångsrikt. Och att skolan blir allt bättre på att lyckas i uppdraget att erbjuda en undervisning som är likvärdig, det vill säga ger alla elever möjligheter att nå godkända kunskaper.  

 

Den största förbättringen gör Kalmar kommun när det gäller årskurs 3 och nationella provet i matematik. Kalmar går från plats 276 till plats 19. Det är en kraftfull förbättring som visar att de senaste årens skolutvecklingsarbete har gett tydliga resultat.

 

Det område där Kalmar kommun behöver bli bättre på är meritvärdet. Kalmar går från plats 173 till plats 165. 

Grundskolan behöver se till att varje elev verkligen når så långt som det är möjligt. Skolan får inte vara nöjd med ett E om eleven har potential att komma längre i sin kunskapsutveckling. 

 

Kalmar kommun förbättrar sin grundskoleverksamhet jämfört med förra året. De senaste årens fokus på skolans kunskapsuppdrag har gett resultat. Kalmar kommun går åt rätt håll. Samtidigt är konkurrensen hård om topplaceringarna, en tiondels förändring kan påverka placeringen stort. 

 

För att till år 2015 nå målet att tillhöra en av de 30 bästa skolkommunerna krävs det framför allt att skolan blir ännu bättre på att ge alla elever stöd och motivation att nå så långt som möjligt i kunskapsutvecklingen. Det handlar om att ställa höga förväntningar och ge eleven den hjälp som behövs.

onsdag 2 april 2014

Kvaliteten på fritidshemmen

Idag rapporterar Skolverket om försämrad kvalitet på landets fritidshem, bland annat om större barngrupper och lägre utbildningsnivå bland personalen. Jag delar oron med många föräldrar. Fritidshemmen är en viktig del av skoldagen. Det ska vara tryggt, kul och utvecklande att vara på fritids. Fritishemmen har en viktig roll att spela under skoldagen och i barnens utveckling. Jag hoppas att fokus läggs på fritidshemmens roll och möjligheter.

 

Min bild av Kalmar kommuns fritidshem är överlag mycket positiv. Personaltätheten ligger kvar oförändrat i jämförelse med år 2009 och platskostanden har ökat med över 7000 kronor under samma tid. Personalen gör ett engagerat arbete och barnen mår bra. I den enkät som kommunen gör bland barnen så uppger i stort sett alla att de trivs och känner sig trygga. De allra flesta, 9 av 10 F-5-barn , kan rekommendera sitt fritidshem till andra. I Kalmar kommun går de allra flesta barn på fritids, högre än i riket. Det visar att barnen och föräldrarna är nöjda. I Kalmar ökar också andelen äldre barn som går på fritids. Av 10-12-åringarna går 20 procent på fritids, vilket är avsevärt bättre än rikssnittet och en förbättring från år 2001 då bara 6 procent av barnen i åldersgruppen. I Kalmar har vi också en stor fördel: nämligen andelen personal med högskoleutbildning (dvs som är fritidspedagoger). I Kalmar kommun är andelen 87 procent och i riket 56 procent. Att ha utbildad personal ger en verksamhet med god kvalitet. Dessutom har vi satsat på att garantera de anställda planeringstid varje vecka och att anställa en utvecklingstjänst för fritids. Sammantaget går det åt rätt håll samtidigt som ambitionerna måste vara större. Jag ser gärna mindre grupper och fler anställda.