Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 17 april 2014

Kalmars lärare får bättre betalt än i riket

Nu i slutet av månaden får lärarna sina nya löner. Lönerevisionen för 2014 är färdig och jag kan med glädje konstatera följande: Kalmar kommuns lönesatsningar de senaste åren har gjort att Kalmars lärare i princip tjänar bättre än i riket. Vi har nu äntligen högre medianlöner än i riket. Undantaget är ett par hundralappars skillnad för låg- och mellanstadielärare och bland förskollärarna där det skiljer lite mer. Här behövs det därför göras fortsatta prioriteringar de kommande åren, även om just förskollärarna är den grupp som har fått större löneökningar än andra.

 

I korthet innebär det nya avtalet att lärarna som grupp får 2,83 procent mer. I pengar handlar det i sitt om ungefär 800 kronor mer i månaden. Avtalet är bättre än vad anställda på arbetsmarknaden i övrigt får. Industrimärket är 2,1 procent och lärarna får mer än övriga grupper i kommunen.

 

Tittar man bakåt och summerar de senaste årens löneökningar (2011-2014) så har Kalmar kommun höjt lönerna för lärarna med 15,4 procent. Det är 6 procent mer än vad de centrala avtalen säger. Lönen för en grundskollärare är i medianvärde nu 29 685 kronor i månaden.

 

Jag är stolt över den lönesatsning som Kalmar kommun gör i år och har hållit på med de senaste åren. Vi menar att lärarna är värda mer. Vi menar allvar när vi säger att läraryrkets status behöver höjas och att läraryrket är ett av samhällets viktigaste yrken.

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar