Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 14 maj 2014

Stor satsning på mer kultur i skolan

Pressmeddelande från Socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun
14 maj 2014

Stor satsning på mer kultur i skolan

Idag presenterades en stor kultursatsning för barn och elever i Kalmar. Barn- och och ungdomsnämnden avsätter 700 000 årligen i tre år för att utöka samarbetet med Byteatern och Länsmuseet. - Vi vill använda oss av kulturen för att öka måluppfyllelsen bland eleverna. Våra barn och elever ska få använda sin kreativitet och fantasi mer. Satsningen stämmer väl in i skolans arbete med de så kallade estetiska lärprocesserna och den regionala planen för kultur i skolan. Kulturen behövs för att göra skoldagen mer spännande och fånga varje barns lust att lära, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i nämnden.

Från och med 1/1 2015 ska alltså Byteatern och Länsmusset erbjuda ett utökat utbud för kommunens elever. Verksamheten ska vara gratis för skolorna, även bussbiljetten betalar kommunen. Avtal ska skrivas under hösten. De två kulturinstitutionerna ska även samverka med Ateljén på Konstmuseet. Där bedrivs redan en särskild verksamhet riktad till barn och elever.

- Ateljén är förebilden för detta utökade samarbete. Barn och lärare älskar verksamheten. I det kommande samarbetet är tanken att dessa tre verksamheter ska samarbeta och bilda ett gemensamt arbetslag, säger Jonas Hellberg.

Bakgrunden till satsningen är även de ökade samhällsklyftorna med ökade ekonomiska skillnader.

- Genom förskolan och skolan ska alla barn garanteras minst två professionella besök per år. När klassklyftorna ökar måste skolan ta ett större ansvar, säger Jonas Hellberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar