Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 11 april 2011

Satsning på läsning och matte

Barn- och ungdomsförvaltningen har beviljats ytterligare två miljoner kronor från Skolverket för att förbättra elevernas förmåga att läsa, skriva och räkna. Satsningen innebär ökat fokus på skolans basfärdigheter. Alla barn har rätt att lära sig läsa, skriva och räkna. Med denna satsning kan skolan ta ytterligare steg för att bli en av Sveriges bästa skolkommuner.

Tillsammans med Södermöre kommundel bedriver Barn- och ungdomsförvaltningen sedan två och ett halvt år tillbaka Läsa-Skriva -Räknaprojektet. Det nya i år är att vi vänder oss till hela grundskolan, med en speciell satsning på barn med svårigheter. Syftet är att ge barnen i våra grundskolor stöd att uppnå målen i svenska, svenska som andra språk och matematik. Dessa färdigheter är avgörande för hur man lyckas i skolans alla ämnen.

Kommunen har fått totalt 6,5 miljoner kronor från Skolverket för detta projekt som bland annat innehåller:

1. 21 lärare arbetar som mentorer i Läs- och skrivutveckling på alla våra grundskolor årskurs 1-3. De bedriver bland annat studiecirklar för alla lärare med böcker som får stöd i modern forskning inklusive speciell satsning på elever som har svenska som andra språk
*Tre matematikutvecklare arbetar för att ge stöd åt alla skolor i matematikutveckling
* Kompetensutveckling, föreläsningar, konferenser i utomhus- och skolgårdspedagogik, specialpedagogik, genrepedagogik, språk och kunskapsutvecklande arbetssätt med mera.  
* Inköp av alternativa verktyg/hjälpmedel  t e x iPod med talsyntes för barn med läs-skriv och matematiksvårigheter.

Utöver detta pågår matematikutvecklingsprojekt på Lindöskolan och Lindsdalsskolorna och Halltorp fick just över 800 000 kronor i bidrag från Skolverket att vara med i matematiksatsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar