Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

fredag 12 oktober 2012

Lyckad skolgång viktigast

Idag publiceras följande artikel i Barometern om skolan undertecknad av hela s-gruppen i barn- och ungdomnsnämnden:

Debattartikel till Barometern

Skolan är den säkraste investeringen för framtiden

En lyckad skolgång är den största skyddsfaktorn för en ung människa. Klarar man skolan och blir behörig till gymnasiet är förutsättningarna för att få ett eget arbete och därmed leva ett fritt och självständigt liv mycket goda. Av den anledningen har Kalmar kommun fullt fokus på förskolan, skolan och fritidshemmen. I centrum för vårt kvalitetsarbete står lärarna och rektorernas betydelse som pedagogiska ledare för att nå framgång. Vi vet att det enda sättet att förbättra resultaten är genom att förbättra undervisningen.

Vi socialdemokrater ser förskolan och skolan som den absolut säkraste investeringen för framtiden. Vi vill ge alla barn och elever en skoltid som är präglad av kunskap och kreativitet. Vi är därför oroade över att kunskapsresultaten fortsätter att sjunka i Sverige och att allt fler lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Sverige är idag ett medelmåttigt land internationellt sett utifrån resultat och likvärdighet. Även om Kalmars skolor lyckades betydligt bättre än riksgenomsnittet, lämnade i våras 59 ungdomar skolan utan att komma in på gymnasiet. Det är ett misslyckande som kräver nya ansträngningar. I Kalmar har barn- och ungdomsnämnden därför nyligen fattat beslut om ett utbildningspolitiskt program för år 2013. Målet är att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner och att alla elever ska bli behöriga i samtliga ämnen.

  • Vi vet att förskolan är det första viktiga steget i det livslånga lärandet och att en väl fungerande förskoletid ger ökad måluppfyllelse senare i skolan. En miljon kronor avsätts därför för att anställa en pedagogisk rådgivare i förskolan. Den pedagogiska rådgivaren ska arbeta för att ett systematiskt kvalitetsarbete ska genomsyra verksamheten. Vidare anslår vi 500 000 kronor för att stärka barns språkutveckling i förskolan. Språk och lärande hänger oskiljaktigt samman. Vi vill utveckla det pedagogiska arbetet för barn med utländsk bakgrund och stimulera till ett ökat deltagande i förskoleverksamheten.
  • 300 000 kronor öronmärks för skolforskning i samverkan med Linnéuniversitetet. Vi vill skapa en starkare samverkan med universitetet och låta forskare följa kommunens skolutveckling. Därtill vill nämnden stimulera skolorna att i högre utsträckning låta forskningsresultat få snabbare praktiskt genomslag i verksamheten.
  • En miljon kronor avsätts för att lärarna ska få lära av goda exempel. Varje förskola och skola ges möjlighet att göra studiebesök hos andra skolhuvudmän för att hämta hem nya kunskap och erfarenheter. Nämnden satsar även 200 000 kronor på kompetensutveckling kring bedömningspraktik och formativ bedömning. Skolforskning visar att elever som känner till målen och vet vad som krävs av dem också lyckas bättre.
  • Vi vill förbättra kvaliteten och öka likvärdigheten i rättningen av de nationella proven. Det sker genom att kommunen ska fortsätta rätta proven i 3:an, 6:an och 9:an i samtliga ämnen gemensamt av ett utvalt antal lärare. En halv miljon kronor avsätts för detta. Vidare avsätts 300 000 kronor för att fortsätta erbjuda eleverna i årskurserna 4-9 lovskola. Erfarenheterna är goda och leder till ökad måluppfyllelse.
  • 200 000 kronor satsas på naturvetenskap och teknik för alla. En ökad måluppfyllelse inom naturvetenskap och teknik innebär en högre andel elever behöriga i alla ämnen. Det skulle också innebära en högre andel elever behöriga till gymnasiet. Pengarna går till NTA – en utprovad modell för skolutveckling främst inom biologi, fysik, kemi och teknik.

Med dessa satsningar på totalt fyra miljoner kronor vill vi förbättra Kalmar som skolkommun. Vi kommer att fortsätta följa elevernas utveckling gentemot kunskapsmålen. Alla barn och elever måste ha rätt till kunskap och få känna lusten att lära.

 

Jonas Hellberg (S)

Ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Kalmar kommun

 

Anna Soltorp (S)

Robert Sigvardsson (S)

Curre Danielsson (S)

Maria Hammarström (S)

Jasminka Peric (S)

Jashar Gashi (S)

Ledamöter i barn- och ungdomsnämnden

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar