Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

fredag 12 oktober 2012

Mindre klasser med s-regeringen

Följande artikel är idag publicerad i Östran:

Kalmar är en socialdemokratiskt ledd kommun som har höga ambitioner med sina förskolor och skolor. Vi har som mål att tillhöra den absoluta toppen av kommuner när det gäller kvalitet och elevernas måluppfyllelse.

Jag är övertygad mot bakgrund av kommunens mycket professionella lärarkår och det starka utvecklingsfokus som finns att vi år 2015 kommer att kunna utnämna Kalmar till en av Sveriges bästa skolkommuner. Mycket arbete återstår givetvis, och utmaningarna är stora, men viljan och farten är desto större.

Hade Sverige dessutom haft en socialdemokratisk regering skulle Kalmar ha fått en rejäl draghjälp från staten. Som det är nu, med Jan Björklund som skolminister, är den politiska blicken framför allt riktad bakåt. När resultaten i skolan fortsätter att sjunka sänker Björklund Sveriges utbildningsambitioner. Kalmar kommun är inte hjälpt av en borgerlig regering som inte tar den ökade skolsegregationen på allvar och vill sortera eleverna i tidiga år. Kalmars barn och elever är inte betjänta av den borgerliga regeringens sänkningar av restaurangmomsen och bolagsskatten. Vad Kalmar behöver är en regering som ger kommunerna möjlighet att ytterligare satsa på lärarnas kompetensutveckling och på att minska klassernas storlek.

I Socialdemokraternas skuggbudget till riksdagen är utbildningsavsnittet omfattande. Partiet prioriterar skolan och föreslår en stor satsning för högre resultat. Totalt 3 miljarder kronor avsätts år 2013 för att åstadkomma bland annat mindre klasser i lågstadiet och investeringar i lärarna.

Det finns inget viktigare för en elevs resultat än att möta en skicklig lärare. Det viktigaste för att höja resultaten i skolan är därför att investera i lärarna. Jag är därför glad att mitt parti ser att läraryrket behöver stärkas och utvecklas. Lärarna måste ges bättre möjligheter till kompetensutveckling och karriär. Socialdemokraterna föreslår att 500 miljoner investeras i lärarna.

För att varje elev ska ges verkliga förutsättningar att nå sin fulla potential i skolan måste stora klasser bli mindre. Socialdemokraterna vill investera 2 miljarder år 2013 för mindre klasser i lågstadiet, från förskoleklass till årskurs 3, så att lärarna får tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande. Med denna insats vill vi minska antalet elever med cirka 5 elever per klass.

Såväl internationella som svenska studier visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat. Studierna visar att effekterna varierar beroende på elevernas ålder och bakgrund. Mindre klasser har störst effekt för de yngsta eleverna. Därför vill vi socialdemokrater minska klasstorleken i lågstadiet.

Med en ny regering år 2014 ökar Kalmar kommuns förutsättningar att fortsätta öka kvaliteten i undervisningen och se till att varje elev ges verkliga förutsättningar att nå sin fulla potential i skolan.

Jonas Hellberg (S)

Ordförande i barn- och ungdomsnämnden Kalmar kommun


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar