Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 20 januari 2014

Billigare att hyra klassrum och gymnastiksal i Kalmar

Det ska bli billigare att hyra skollokaler som privatperson och ideella föreningar som exempelvis studieförbund. Hyressänkningar med upp mot 40 procent förslås av oss i den politiska majoriteten i barn- och ungdomsnämnden. -Jag vill att skolans lokaler används och hyrs ut till exempelvis barnkalas och studiecirklar. Skolans lokaler borde kunna användas mer kvällstid än vad de görs idag.


Vid en översyn av prislistan för uthyrning av skollokaler har det framkommit att Kalmar kommun ligger på en relativt sett hög hyresnivå. Flera Studieförbund planerar att sluta hyra lokaler på grund av detta. Det skulle vara väldigt synd tycker jag. Jag tycker att skolans lokaler ska vara en naturlig mötesplats även efter skoltid. Det skulle dessutom vara ett resursslöseri om kommunen stod med tomma och outnyttjade lokaler samtidigt som det finns ett samhällsbehov av att låna lokaler.


I förslaget som behandlas av nämnden på onsdag görs en särskiljning mellan privata aktörer och ideella föreningar/studieförbund/pensionärsorganisationer. Privatpersoner och ideella föreningar får hyra billigare. Den tidigare prislistans fyratimmarspriser görs också om till timpriser. Den första timmen är något dyrare på grund av de fasta kostnader som uppstår vid varje tillfälle. Förändringen innebär bland annat att kostnaden för att hyra ett klassrum i fyra timmar sänks från 220 kronor till 180 kronor. En sänkning med 22 procent. Den första timmen kostar 60 kronor och de efterföljande 40 kronor. En gymnastiksal kommer i framtiden att kosta 310 kronor för fyra timmar istället för tidigare 440 kronor. En sänkning med 42 procent. Den första timmens hyra ligger på 100 kronor och de efterföljande timmarna 70 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar