Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 28 januari 2014

Kalmars skolor får beröm av Skolinspektionen

Skolinspektionen har granskat hur kommunerna arbetar med att fördela sina resurser så att segregationens negativa effekter för resultaten i skolan kan motverkas. Granskningen visar att alldeles för få kommuner gör medvetna satsningar mot skolsegregationen. 25 av 30 kommuner får riktad kritik. Två kommuner, varav Kalmar kommun är den ena, får däremot beröm. Skolinspektionen skriver att "Kalmar kommun och Landskrona kommun är de enda där vi inte har funnit skäl att peka ut några särskilda utvecklingsområden".

Granskningen är mycket glädjande för vår del. Den är ett kvitto på att Kalmar har en medveten styrning av resurserna till de elever och skolor som har störst behov. Vårt resursfördelningssystem är ett nationellt föredöme, men helt nöjda får vi inte bli. Fortfarande avgör elevens hemförhållanden och elevens bakgrund väldigt mycket. Arbetet med att skapa en likvärdig utbildning för alla elever måste fortsätta. Målet måste vara att alla skolor ger den bästa tänkbara undervisningen. Skolan måste arbeta ännu bättre med sitt kompensatoriska uppdrag. Alla elever har rätt att klara kunskapsmålen.

Läs rapporten här: http://skolinspektionen.se/Documents/Kvalitetsgranskning/segregation/kvalgr-segregation-slutrapport.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar