Efter förra sommaren fick barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att minska antalet veckor med sammanslagningar på kommunens förskolor. Jag ville också få bort eller minimera förekomsten av att förskolor håller stängt för planering i början av terminstart. Bakgrunden var att jag blev kontaktad av flera föräldrar som tyckte att sommarsammanslagningarna var för långa och att det var märkligt att planeringstiden förlades till terminstart då de flesta börjat jobba. Den här sommaren har det skett en del förbättringar i positiv riktning.
I sommar har det varit öppet på alla förskoleenheter. Ihopslagningar har skett i mindre utsträckning inom varje enhet. Det har exempelvis bedrivits verksamhet hela sommaren i Rinkabyholm, men under två-tre veckor bara på ett ställe. Förra året fick barnen vara i förskoleverksamheten inom Falkenbergsskolans upptagningsområde under sammanslagningen. Det har även varit verksamhet hela sommaren i Åby, men på en avdelning under tre veckor. Förra året var barnen i Djurängen. Det har sammantaget alltså skett en förbättring av servicen.
Personalen har dessutom bestått av fast anställda eller personer med långa vikariat. Kommunen har inte använt korttidsvikarier, detta för att barnen ska möta känd personal.
Inga föräldrar och barn vill helst byta förskola och personal under sommaren. De allra flesta försöker därför pussla ihop ett långt sommarschema med hjälp av släktingar och vänner för att barnen ska slippa att flytta runt. Men långt ifrån alla kan det och många barn går därför i förskolan under sommaren. Naturligtvis måste man ha stor respekt för att personalen ska ges möjlighet till både semester och planeringstid. Men servicegraden inom förskolan sommartid behövdes förbättras. Och jag är nöjd att situationen nu har blivit bättre i år.
Efter sommaren ska barn- och ungdomsnämnden ges en rapport om situationen i förskolan sommartid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar