Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 7 juli 2014

Nytt nattis startas av Kalmar kommun

Kalmar kommun fortsätter att bygga ut barnomsorgen på kvällar, nätter och helger. Den 11 augusti startas kommunens fjärde "nattis" på förskolan Vallmon vid Falkenbergsskolan. 

Behovet ökar. Allt fler vuxna arbetar oregelbundet och på obekväm arbetstid. Kommunen har ingen skyldighet att erbjuda nattis, men jag ser det som en service och en viktig hjälp från samhällets sida. För många ensamstående är det annars hopplöst att få ihop sin försörjning. 

På bara några år har Kalmar kommun byggt ut verksamheten kraftigt. Idag bedrivs OB-omsorgen (omsorg på obekväm arbetstid) på tre förskolor; Sjöstjärnan på Förskolan Bollen i centrala Kalmar, Lyktan på Smedängens förskola i Smedby och Lysmasken på Ögonstenens förskola i Norrliden. Verksamheterna tar emot barn i åldrarna 1-12 år. 

Bollen och Lyktan är bara ett par år gamla, medan Lysmasken har funnits i många år. Nu är det alltså dags för ett fjärde "nattis" vid Förskolan Vallmon. Verksamheten organiseras så att miljön blir hemlik och trygg i samverkan med föräldrarna. Det nya "nattiset" kommer att ha 8-9 sängplatser. Man räknar med att ungefär 30 barn blir inskrivna. För att 
verksamheten ska ges de bästa förutsättningarna byggs det ett nytt kök och  blir ommålning. Ett rum görs dessutom om till Ateljé på avdelningen. 

Totalt kan kommunen nu erbjuda 25 sängplatser till 132 barn. Eftersom barnen inte är där samtidigt kan betydligt fler barn få plats. I dagsläget har kommunen totalt 140 barn inskrivna, men kan ta emot fler barn vid behov. Finansieringen sker via kommunfullmäktige som på Socialdemokratiskt förslag har givit uppdrag åt barn- och ungdomsnämnden att bygga ut verksamheten efter behov. 

Jag är mycket stolt över den här verksamheten. Kalmar kommun ligger i framkanten och försöker anpassa sin service till medborgarna efter deras behov. När arbetsmarknaden ändras och villkoren blir tuffare är det vår skyldighet, tycker jag, att hjälpa dessa familjer. Det är både en rättvisefråga och en fråga om jämställdhet. 

Vinner Socialdemokraterna kommunvalet i höst tänker vi fortsätta att erbjuda nattis och bygga ut vid behov.  I flera borgerligt styrda kommuner har verksamheten tyvärr plockats bort eller aldrig startats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar