Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 14 juli 2014

Storsatsning på skola/förskola med Socialdemokraterna

Pressmeddelande från Socialdemokraterna i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun, 2014-07-14

Storsatsning på skola/förskola med Socialdemokraterna

Socialdemokraterna lovar att satsa rejält på skolan och förskolan om de vinner valet i höst. För Kalmars del skulle det tillföras resurser som motsvarar 64 fler lärare. - Vi skulle få över 25 miljoner kronor extra årligen. Det skulle betyda väldigt mycket för oss. För pengarna skulle vi minska barngrupperna i förskolan, anställa fler lärare i skolan och ge ett riktat stöd till de skolor där behoven är som störst, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Socialdemokraterna har hittills presenterat stora delar av sin skolpolitik som skulle bli verklighet vid ett regeringsskifte. Socialdemokraterna vill förbättra skolresultaten genom att minska klasserna med upp till 5 elever per klass och ha fler speciallärare i klassrummen. Partiet har även i sitt budgetförslag anslagit extra resurser till de skolor med störst utmaningar/behov och nu nyligen också föreslagit ett maxtak i förskolan på 15 barn i småbarnsavdelningar. Den bärande tanken i samtliga förslag är att barnen och eleverna ännu tidigare än idag ska ges extra hjälp och stöd av fler vuxna. 

Totalt skulle förslagen innebära ett rejält ekonomiskt tillskott från staten till kommunerna. För Kalmar kommuns del handlar det om totalt 26,1 miljoner kronor årligen. Omräknat i antal anställda rör det sig om 64 nya lärare och förskollärare. 

- Blir detta verklighet skulle det innebära en historiskt stor satsning på skolan. Kalmar skulle ges nya resurser för att fortsätta förbättra kunskapsresultaten i skolan och öka kvaliteten i förskolan. Jag hoppas verkligen att väljarna ger stöd för detta, säger Jonas Hellberg. 

Fördelat utifrån förslagen skulle Kalmar kommun ges följande i riktade statsbidrag årligen med en s-regeringen:

- 13,2 miljoner kronor för att minska klasserna, vilket innebär 30 fler lärare.

- 7,3 miljoner kronor för att genomföra ett maxtax på barngruppernas storlek i förskolan, vilket innebär 20 fler förskollärare.

- 3,3 miljoner kronor till att anställa fler speciallärare, vilket motsvarar 8 fler.  

- 2,3 miljoner kronor riktat till de skolor med lägst måluppfyllelse bland eleverna. Omräknat i lärare motsvarar det 6 fler.  

*Varje lärartjänst är beräknad till en lönekostnad på 400 000 kronor årligen. 

För ytterligare kommentarer ring Jonas Hellberg, 070-670 05 72 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar