Idag hade jag en debattartikel publicerad i Barometern. Den handlar om behovet av en socialdemokratisk politik för fler jobb, bättre jobb och lönsammare jobb. Läs den gärna här nedan!
Jonas
-----------------------------
Debattartikel Barometern
Socialdemokraterna befinner sig nu i inledningen på det valberedningsarbete som ska leda fram till att partikongressen i mars ska välja en ny partiordförande. I tidningar och på TV pågår helt naturligt spekulationer om vem som kan tänkas efterträda Mona Sahlin. Oavsett vem det blir är det viktigt att processen ägs och styrs av partimedlemmarna, inte av medierna.
Partiernas ledande personer spelar en stor roll för samhällsdebatten och väljarnas uppfattning om politiken. Men ännu viktigare är det politiska innehållet. I huvudsak är det sakfrågorna och den politiska färdriktningen som väljarna tar ställning till. För att socialdemokratin på allvar ska kunna utmana moderaterna i valet 2014 räcker det alltså inte med att byta partiledare. Det krävs också en förnyelse av centrala delar av politiken. Jag tror framför allt att vi måste utforma ett vassare ekonomiskt alternativ som på allvar tar sikte på framtidens arbetsmarknad och nya idéer inom närings- och tillväxtpolitiken. Utöver detta krävs en tydlig, spännande och visionär beskrivning av vilket slags samhälle socialdemokratin vill se de kommande decennierna.
Målet för det här förnyelsearbetet måste vara att partiet åter blir den naturliga företrädaren för alla dem som jobbar, men också den ledande kraften för att möta Sveriges stora utmaningar. Ska partiet åter bli centrum för svensk politik måste socialdemokratin växa som ett brett arbetareparti för vanliga människor, förena det samlade löntagarintresset hos såväl arbetare som tjänstemän, och uppfattas som ett mer nyfiket, lyssnande och samhällskritiskt parti.
Valresultatet från september smärtar. Socialdemokratin var inte löntagarnas huvudalternativ den 19 september, utan det var moderaterna. Endast 22 procent av dem som jobbar röstade på socialdemokraterna, och i Stockholm var det inte mer än 13 procent!
Den här situationen skakar om och måste tas på stort allvar. För att vinna tillbaka väljarnas förtroende tror jag att det behövs ordentligt nytänkande inom åtminstone tre områden:
1. Fler jobb. Arbete åt alla är och har alltid varit socialdemokratins viktigaste politiska mål och uppdrag. Numera påstår till och med Anders Borg och den borgerliga regeringen att full sysselsättning är den överordnade inriktningen för den ekonomiska politiken. Ändå råder det massarbetslöshet i Sverige. Från både socialdemokratin och regeringen saknas en trovärdig agenda som kan ta Sverige tillbaka till full sysselsättning. Socialdemokratin borde bjuda in till ett brett samtal mellan företrädare för politiken, forskning, företag och samtliga fackliga organisationer för att besvara följande fråga: Hur ska full sysselsättning uppnås i en globaliserad värld utan att välja en väg som innebär sänkta löner, sänkt förädlingsvärde och sänkt produktivitet i ekonomin?
2. Bättre jobb. Väldigt många människor upplever arbetslivet som stressigt och nästintill omöjligt att kombinera med ett fungerande familjeliv. Många tar med sig arbetet hem och jobbar på helgerna för att hinna ikapp. Samtidigt bär många på dåligt samvete för att barnen får vara för länge på förskolan och att man har allt mindre tid tillsammans. Problemet med att få ihop livspusslet – att rent praktiskt klara av sin vardag med både yrkesliv och familjeliv – är ett stort arbetslivsproblem som socialdemokratin måste ta på största allvar. Vi måste söka ett politiskt svar som underlättar situationen för stressade föräldrar. Svaret måste rymma både möjligheter till att göra karriär, ha rätt till anpassade arbetstider och lösningar som skapar ett mindre stressigt och mer jämställt arbetsliv.
3. Lönsammare jobb. Det måste löna sig att arbeta, utbilda sig och göra rätt för sig. Skattesystemet och försäkringssystemen måste ha tydliga drivkrafter till arbete. Idag är det allt för många som upplever att åren av högskolestudier och studieskulder inte står i relation till den lön man får vid månadsskiftena. Många som har långa högskoleutbildningar bakom sig, såsom exempelvis sjuksköterskor och lärare, måste få högre betalt.
Arbetslinjen – att arbete och utbildning ska gå före passivt beroende av ersättningar och bidrag – har alltid väglett socialdemokratin. Människors vilja till arbete är nationens främsta tillgång. Varje arbetad timme behövs, inte minst för att klara kvaliteten i välfärden. Men då måste också varje arbetad timme tas tillvara. Alla som kan göra en arbetsinsats måste ha både möjlighet och skyldighet till det. En socialdemokratisk arbetslinje måste förena rätt och plikt och kombinera krav på omställning för den enskilde med ekonomiskt trygghet.
Jonas Hellberg (S)
Fullmäktigeledamot i Kalmar kommun och blivande ordförande i Barn- och ungdomsnämnden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar