Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 24 november 2010

Har oppositionen tappat tron på sin förmåga att debattera?

Sitter och lyssnar på landstingsfullmäktiges budgetdebatt där gruppledarna nu håller sina inledningsanföranden. Upplägget är traditionellt. Tanken var att vitalisera och göra debatten lite mer spänstig den här gången. Gruppledarna var innan mötet överens om att införa replikrätt efter varje anförande. Det skulle göra "debatten", som nu mer liknar ett seminarium, till en verklig debatt.

Varför blev det inte så? Jo, de borgerliga gruppledarna backade på morgonen. De vågade inte ta möjligheten till replikrätt. Beror det på att man inte tror på sin egen förmåga att föra debatten?

Oavsett detta är det en märklig hållning av en opposition, vars uppgift är att granska och ifrågasätta. Märkligt dessutom eftersom oppositionen ofta klagar på de demokratiska arbetsformerna i landstinget. Förlorarna på att oppositionen drog sig ur är framför allt åhörarna.

Ps: Ryktet säger att ett av skälen till alliansens agerande var att radion inte skulle webbsända debatten. När inte media bevakade direkt så var det alltså inte längre lika angeläget. Mikrofonkåtheten tycks vara större än att vitalisera demokratin i de folkvaldas beslutade församling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar