Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 29 november 2010

Lärarlönerna behöver höjas

Ikväll är det kommunfullmäktige med sedvanlig interpellationsdebatt. Magnus Isaksson (M) har skrivit en som handlar om lärarnas löner utifrån ett uttalande från mig och Bertil Dahl i Barometern. Jag tänkte delta i den diskussionen, även om Isaksson i första hand riktar sig till Johan Persson.

Den senaste löneredovisningen visar att lärarna i Kalmar tjänar under rikssnittet. Det har bland annat sin förklaring i att Kalmar kommun har haft relativt lätt att nyrekrytera i och med att lärarutbildningen finns i staden och att våra skolor har ett gott rykte. Men inför framtiden kommer det vara svårare att ha lägre löner än genomsittet. Kommunen står inför stora pensionsavgångar och därmed stora rekryteringsbehov. Samtidigt sjunker antalet studenter som väljer lärarutbildningen. Det ställer ökade krav på oss som arbetsgivare att  göra läraryrket ännu mer attraktivt.

I budgeten som fullmäktige ska behandla i december avsätter vi rödgröna en summa pengar som ska gå till lokal lönebildning, bland annat till höjda lärarlöner. Det är ett första steg för att prioritera denna viktiga yrkesgrupp i kommunen högre. På samma sätt som undersköterskorna under några år har fått riktade höjningar måste det nu vara dags för lärarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar