Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

söndag 13 november 2011

Besök av Damberg

Idag har jag Mikael Damberg på besök i Kalmar. Vi ska till Stagneliusskolan, Linnéuniversitetet och till Trollets förskola. På kvällen blir det medlemsmöte om utbildningspolitiken i komvux lokaler.

Det är kul att få besök av Mikael! Vi arbetade nära varandra under tre intensiva år på SSU-förbundet. Han var förbundsordförande och jag hans pressekreterare. Mikael är en engagerad person som på allvar har gjort skolpolitiken till en av socialdemokraternas verkliga profilområden. Han utamnar Björklund och har ett övertag i sättet att både formulera kritik på och framför allt när det gäller att beskriva vägarna  framåt för svensk skola. Det handlar om at investera i lärarna, bekämpa skolsegregationen och ha fokus på framtidens arbetsliv.

Idag har Mikael och jag en kort artikel i Barometern om detta. En något längre version av artikeln går att läsa här nedan:

----

Debattartikel

Kalmar ska bli en av Sveriges allra bästa skolkommuner. Det är ett ambitiöst mål. Redan idag når eleverna i Kalmar högre betyg och gymnasiebehörighet än riksgenomsnittet. Det är förstås bra, men nöjda kan vi först vara då alla elever når upp till skolans kunskapsmål.

En viktig utgångspunkt för att lyckas förbättra skolresultaten är att det finns en tydlig färdriktning. I Kalmar har man utarbetat en gemensam utbildningspolitisk vision som har starkt stöd och bred uppslutning bland ansvariga politiker, tjänstemän och rektorer. Skolans grundläggande kunskapsuppdrag ska prioriteras, något som lärarna efterfrågat i många år.

På följande tre områden behövs det insatser både i Kalmar och nationellt för att vända de senaste årtiondenas neråtgående trend i skolan.

1. Investera i lärarna och bättre undervisning.
2. Bekämpa den växande skolsegregationen och ge alla barn möjlighet att lyckas.
3. Ha fokus på de framtidskompetenser som eleverna behöver för sitt kommande arbetsliv.

I Kalmar kommun har man satsat rejält på lärarnas löner. I år har kommunen åstadkommit det högsta lönepåslaget i hela landet – totalt 3,54 procent. För att läraryrket ska upplevas attraktivt måste det löna sig att utbilda sig till och vara lärare. I Kalmar inser man också att kvaliteten i ett utbildningssystem aldrig kan bli högre än kvaliteten på dess lärare. Därför ställs det krav på att lärarna systematiskt ska lära av varandra genom exempelvis deltagande på varandras lektioner. Resurser avsätts vidare för att lärare ska kunna göra studieresor till andra framgångsrika skolkommuner för att utveckla undervisningen. Vid årsskiftet träder också ett förändrat resursfördelningssystem i kraft. Avsikten är att bättre fördela resurser till barn och elever efter deras behov.

Vi socialdemokrater vill ta ansvar för att Sverige återigen blir en av världens främsta utbildningsnationer. I Kalmar kommun visar vi i handling hur en modern socialdemokratisk utbildningspolitik kan genomföras i praktiken.

Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Kalmar kommun

Mikael Damberg (S)
Utbildningspolitisk talesperson
vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar