Debattartikel publicerad i Östran 17 november 2011
Kalmars lärare ska ut på resandes fot
Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. I politisk enighet har barn- och ungdomsnämnden formulerat en vision för förskolan, skolan och fritidshemmen. Visionen tar sikte på att Kalmar kommun ska rankas bland de 30 bästa skolkommunerna i matematik, svenska och engelska senast 2015. Vi ger samtidigt varje skola och förskola i uppdrag att ta fram en strategi för hur pedagogerna systematiskt ska lära av varandra genom exempelvis deltagande på varandras lektioner. Vi är övertygade att öppna jämförelser och en öppen resultatredovisning är en av huvudstrategierna i arbetet.
För att sätta skolutvecklingen överst på kommunens dagordning ska även kommunstyrelsen löpande följa förverkligandet av visionen. Skolresultaten är en angelägenhet för hela kommunen, inte bara för facknämnden. Utan framgångsrika resultat i förskolor och skolor hämmas kommunens framtida utveckling. Arbetet ska därför följas noggrant av den högsta politiska ledningen.
För att sätta kraft bakom visionens ambitioner har barn- och ungdomsnämnden därtill tagit fram ett utbildningspolitiskt program för år 2012. Totalt 3,5 miljoner kronor riktas till nio olika projekt som ska fungera som stimulanser och ge färdriktningen åt utvecklingsarbetet. Resurser avsätts för följande:
1. Anställa en förvaltningsgemensam pedagogisk rådgivare för förskolan. Syftet med tjänsten är att hjälpa förskolor som behöver en nystart kring sin pedagogiska verksamhet och förbättra förutsättningarna för barns lärande och utveckling. En miljon kronor avsätts under två år.
2. Avsätta pengar för att pedagoger och rektorer ska lära av varandra och andra. För att bli en bättre skolkommun krävs det goda möjligheter till studiebesök hos andra skolhuvudmän i andra delar av landet. En miljon kronor, vilket motsvarar 50 000 kr/enhet, avsätts för att lära av goda exempel och därigenom utveckla undervisningen.
3. Skapa en plattform för utveckling på forskningens grund. Modern och aktuell skolforskning (som exempelvis Visible Learning och rapporterna från McKinsey & Co) behöver få snabbare genomslag i skolan. Nämnden vill skapa en översikt över dessa forskningsresultat utifrån ett lokalt perspektiv. Översikten ska sedan användas för att utmana skolorna att bygga sin verksamhet på resultaten och implementera slutsatserna.
Därtill innehåller programmet följande:
* Fördubbling av antalet platser till sommarskola.
* Gemensam rättning av nationella prov.
* Nya läromedel inom naturvetenskap och teknik.
* Stärkt kvalitetsarbete genom kompetensutveckling av alla fritidspedagoger.
* Pris till bästa skola/förskola/fritidshem.
* Stärka satsningen på matematikansvariga lärare på enheterna.
I Kalmar kommun har vi bestämt oss. Vi har satsat rejält på lärarnas löner. Vi har utarbetat ett nytt resursfördelningssystem som ska minska skolsegregationen. Vi har utarbetat en vision och nu ett program som ska sätta kraft bakom ambitionen att bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Nu är vi på gång!
Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Kalmar kommun
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar