Ikväll antog fullmäktige en utbildningspolitisk vision för åren framåt. Läs gärna mitt anförande:
Ordförande, kommunfullmäktige
Hela det svenska utbildningssystemet står inför utmaningen att vända en situation med år av sjunkande studieresultat.
Här i Kalmar har vi bestämt oss för att lyfta fram förskolan, skolan och fritidshemmen.
Vi säger att Kalmar ska bli en av Sveriges allra bästa skolkommuner. Kalmar ska rankas bland de 30 bästa skolkommunerna i matematik, svenska och engelska senast 2015. Det är ambitiöst. Redan idag når eleverna i Kalmar högre betyg och gymnasiebehörighet än riksgenomsnittet. Vi är överlägset bättre än våra jämförelsekommuner när det gäller grundskola. Det är förstås bra, men nöjda kan vi först vara då alla Kalmarelever når upp till skolans kunskapsmål.
En viktig utgångspunkt för att lyckas är att det finns en tydlig färdriktning. Jag vill därför framhålla att det råder politisk enighet i barn- och ungdomsnämnden och i Södermöre kommundelsnämnd till förslaget till utbildningspolitisk vision. Det är en framgångsfaktor i sig att vi som folkvalda har våra förväntningar tydligt formulerade på dem det berör. Det visar inte minst rektorerna intresse och närvaro här ikväll.
Låt mig peka på fyra viktiga delar i visionen.
1. Vi ska prioritera skolans basuppdrag, det vill säga färdigheterna att läsa, skriva och räkna. Dessa färdigheter är avgörande för att klara alla ämnen. Skolans grundläggande kunskapsuppdrag ställs nu centrum, något som jag vet lärarna har efterfrågat i många år.
2. Skolutvecklingen i Kalmar ska ta sin utgångspunkt i modern skolforskning. Det handlar om tydliga mål, systematiskt uppföljning, ett gediget kvalitetsarbete, höga förväntningar oavsett elevens/barnets bakgrund och inte minst ett tydligt och professionellt ledarskap i förskolan och i klassrummen.
3. Kalmar kommun ska utveckla sin skolverksamhet genom att aktivt jämföra sig andra framgångsrika skolkommuner. Vi knyter arbetet tätt till SKLs Öppna jämförelser. Vi är övertygade att öppna jämförelser och en öppen resultatredovisning är en av huvudstrategierna för att nå framgång.
4. Vi ger varje skola och förskola i uppdrag att ta fram en strategi för hur pedagogerna systematiskt ska lära av varandra. Den internationellt erkända studien "Synligt lärande" pekar på att fokus måste riktas mot att stärka lärarnas profession. I Kalmar vill vi stimulera fram ett så kallat kollegialt lärande, som exempelvis kan ske genom deltagande på varandras lektioner.
Hur ska visionen blir till verklighet och inte stanna vid goda intensioner?
• Framför allt ska det ske genom att använda kraften som finns hos förvaltningens 1400 anställda och genom budgetramen på över 700 miljoner.
• Därtill ska nämnden årligen utarbeta ett utbildningspolitiskt program som ska ge stimulans och ge färdriktning åt utvecklingsarbetet.
• För att sätta skolutvecklingen överst på kommunens dagordning ska även kommunstyrelsen löpande följa förverkligandet av visionen. Skolresultaten är en angelägenhet för hela kommunen, inte enbart för barn- och ungdomsnämnden. Arbetet ska därför följas noggrant av den högsta politiska ledningen.
Sammanfattningsvis: Det svenska utbildningssystemet är i lag ålagd att ge våra barn och unga färdigheter för livet. Förskola, skola och fritidshem gör i huvudsak ett fantastiskt arbete. Men det finns fortfarande alldeles för många barn som faller igenom och inte blir tillräckligt rustade för framtiden. Vi är skyldiga barnen att spänna bågen ytterligare.
Jag vill avslutningsvis yrka bifall till att fullmäktige antar den utbildningspolitiska visionen för Kalmar kommun för åren 2012-2015.
HELLBERG TYCKER är min egen blogg med utrymme för privata åsikter om stort och smått.
Jonas Hellberg
måndag 30 januari 2012
torsdag 26 januari 2012
Löfven blir utmärkt!
Mycket bra förslag av VU att föreslå Stefan Löfven som ny partiordförande. Han blir utmärkt! Han har goda ledaregenskaper, är kunnig i både arbetsmarknadspolitik och välfärdsfrågor och dessutom internationellt erfaren. Därtill tycker jag att detta på ett utmärkt sätt manifesterar de starka band som finns mellan partiet och fackföreningsrörelsen.
söndag 22 januari 2012
Utse en ny ordförande snabbt
Juholts efterträdare bör utses snarast möjligt. En lång utdragen process avskräcker. Socialdemokratin måste inse att situationen är unik och att det krävs handlingskraft. Hade vi varit tio år framåt och Juholt hade avgått under normala omständigheter hade det varit intressant med en mer öppen och annorlunda process. Men allvaret kräver att partiledningen i första hand utser en ny ordförande som snabbt kan bringa ordning och reda. Ska vi vinna 2014 går det inte att partiet förlorar sig i ett internt och mödosamt valberedningsarbete som tidigare. Snarast möjligt måste partiet förmå att blicka framåt igen och ta det politiska initiativet.
lördag 21 januari 2012
Partiet behöver samling
Känner sorg över partiets situation. Tankarna finns hos Håkan som människa. Nu gäller det att vi samlar oss, inte faller in i ett vi och dem och söker kraft i det som Sverige behöver: en modern socialdemokrati som tar landet tillbaka i arbete, jämlikhet och utveckling.
onsdag 18 januari 2012
Nytt Nattis i Kalmar
Kalmar kommun ska ytterligare förbättra barnomsorgen på kvällar, nätter och helger. Barn- och ungdomsförvaltningen har beslutat att utöka verksamheten vid Sjöstjärnan på förskolan Bollen vid Fredrikskans. Från och med våren kommer sex sängplatser att finnas tillgängliga för barn mellan 1-12 år.
Jag menar att Kalmar ska vara en attraktiv kommun för barnfamiljer. Arbetsmarknaden har förändrats och många föräldrar arbetar på obekväma arbetstider, inom exempelvis omsorgen och handeln. För många föräldrar är det ett omöjligt pussel att få ihop jobb och barnpassning. Kommunen har lyssnat in föräldrarnas önskemål. Vi vill hjälpa och underlätta vardagen för dessa familjer.
Idag finns det OB-omsorg (omsorg på obekväma arbetstider) på tre platser i kommunen: Lyktan i Smedby, Lysmasken i Norrliden och Sjöstjärnan vid Fredrikskans. OB-omsorgen ger en hemlik och trygg miljö för barnen. Totalt finns det 140 inskrivna barn i hela OB-omsorgen. Behovet ökar och kommunen har bestämt sig för att möta upp behovet med utbyggd verksamhet.
På Sjöstjärnan utökas alltså verksamheten till att även inbegripa nattomsorg. Tidigare fanns det endast omsorg på kvällar och helger. 300 000 kronor avsätts för att rekrytera personal och ytterligare resurser finns för att göra lokalanpassningar.
Kalmar kommun sticker ut i den här frågan. Det finns ingen skyldighet för kommunerna att erbjuda OB-omsorg. Många kommuner har därför lagt ned sin verksamhet de senaste åren. Jag ser det här som en jämställdhetsfråga, då det är många kvinnor som annars hade fått avstå från att jobba. Jag ser även det här som ett sätt att öka inflyttningen till Kalmar. Barnfamiljer i omgivande kommuner ska veta att Kalmar erbjuder OB-omsorg om man vill flytta hit.
tisdag 17 januari 2012
Tack Sjöängsskolan!
Under eftermiddagen var jag på verksamhetsbesök på Sjöängsskolan i Lindsdal. Jag fick besöka flera klassrum och prata direkt med eleverna - vilket var jättekul! Att få möta nyfikna och duktiga barn och höra vad de har att säga om skolan är riktigt intressant, absolut det bästa med mitt uppdrag! Jag hade också ett bra samtal med Mats Nyblom och hans biträdande rektorer Ulf Nilsson och Katharina Ågren. Ett riktigt bra team känns det som. Som avslutning var det kaffe och frågor i lärarrummet. Det är nyttigt att direkt få höra vad lärarna lyfter upp som angelägna frågor. Diskussionen kom framför allt att handla om lärarnas administrativa arbetsuppgifter, vilka upplevs som betungande ibland. Vi var överens om att tiden med eleverna tveklöst är viktigaste. Tack för två trevliga timmar på Sjöängsskolan!
måndag 16 januari 2012
Låt oss diskutera lärarnas administrativa arbetsuppgifter
I Barometern idag (16/1) har jag en debattartikel om lärarnas administrativa arbetsuppgifter. Artikeln går att läsa här nedan:
Så ofta som möjligt – minst en gång i veckan - besöker jag Kalmars skolor, förskolor och fritidshem. Genom att finnas nära barnens vardag, lyssna på föräldrar och lärare ser jag vad som fungerar och vad som brister. I allmänhet håller omsorgen och undervisningen en hög kvalitet. Barnen trivs, utvecklas och lär sig mycket. Samtidigt vet vi att studieresultaten behöver förbättras och att vägen dit framför allt går via att utveckla lärarens arbete i klassrummet.
Här finns mycket att göra visar forskningen. Den internationellt erkända studien "Synligt lärande" pekar på att fokus måste riktas mot att stärka lärarnas profession. Lärarna måste ha förutsättningar att systematiskt utveckla sin undervisning. Det innebär att läraren behöver såväl tid med eleverna som tid för att göra ordentliga förberedelser. Det kräver i sin tur att rektorerna tar sin roll som pedagogiska ledare på fullaste allvar, att de aktivt organiserar och driver på arbetet. I Kalmar har vi mot den bakgrunden beslutat att varje skola och förskola ska ha en strategi för hur pedagogerna ska lära av varandra. Vi vill stimulera fram ett så kallat kollegialt lärande, som exempelvis kan ske genom deltagande på varandras lektioner.
När jag träffar enskilda lärare eller representanter från deras fackliga organisationer framhålls ofta att det administrativa har tagit en allt större del av deras arbetstid. Att för mycket tid ägnas åt administration än till eleverna och undervisningen. Det är ett stressmoment och ett hinder för skolutveckling, menar lärarna. Detta framkom bland annat vid den arbetsmiljöhearing som genomfördes förra året.
Självklart ska lärarna i första hand ägna sin tid åt sitt huvuduppdrag. Jag har förståelse för deras resonemang, även om vi aldrig kan komma ifrån att det måste vara lärarna som exempelvis gör bedömningar av elevernas arbete, skriver utvecklingsplaner och sätter betyg. Jag välkomnar det initiativ som Sveriges kommuner och landsting har tagit. Initiativet går ut på att bjuda in Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Skolledarna till en dialog om lärarnas administrativa arbetsuppgifter. Syftet är att skapa en bild över om något kan förenklas, effektiviseras eller tas bort. Jag tänker ta initiativ till att en liknande dialog förs parallellt lokalt här i kommunen.
Jag tror att många av de uppdrag som har en administrativ karaktär kan lösas med relativt enkla medel, till exempel genom att ge alla lärare en personlig dator. Innan jul fattade barn- och ungdomsförvaltningen därför ett beslut om att köpa in bärbara datorer till alla lärare. Enligt en inventering går det idag 350 datorer på 555 lärare. Denna datorbrist skapar köer och bidrar till att skapa en stressig arbetsmiljö ute i lärarrummen. Datorbristen hindrar på så sätt modern skolutveckling och försvårar lärarnas dagliga arbetssituation. IT-satsningen är därför välmotiverad och beräknas kosta cirka 3,6 miljoner kronor. Satsningen inleds under januari månad för lärare i grundskola och särskolan. En motsvarande satsning måste komma tillstånd för förskola och fritidshem förhoppningsvis inom ramen för 2013 års budget.
Jag är beredd att fortsätta lyssna in lärarnas synpunkter när det gäller deras administrativa arbete. Mitt mål är att konstruktivt se till att fokus riktas mot att stärka pedagogernas profession så att deras arbete i klassrummen och i förskolorna kan utvecklas.
Jonas Hellberg (S) - ordförande i barn- och ungdomsnämnden
Så ofta som möjligt – minst en gång i veckan - besöker jag Kalmars skolor, förskolor och fritidshem. Genom att finnas nära barnens vardag, lyssna på föräldrar och lärare ser jag vad som fungerar och vad som brister. I allmänhet håller omsorgen och undervisningen en hög kvalitet. Barnen trivs, utvecklas och lär sig mycket. Samtidigt vet vi att studieresultaten behöver förbättras och att vägen dit framför allt går via att utveckla lärarens arbete i klassrummet.
Här finns mycket att göra visar forskningen. Den internationellt erkända studien "Synligt lärande" pekar på att fokus måste riktas mot att stärka lärarnas profession. Lärarna måste ha förutsättningar att systematiskt utveckla sin undervisning. Det innebär att läraren behöver såväl tid med eleverna som tid för att göra ordentliga förberedelser. Det kräver i sin tur att rektorerna tar sin roll som pedagogiska ledare på fullaste allvar, att de aktivt organiserar och driver på arbetet. I Kalmar har vi mot den bakgrunden beslutat att varje skola och förskola ska ha en strategi för hur pedagogerna ska lära av varandra. Vi vill stimulera fram ett så kallat kollegialt lärande, som exempelvis kan ske genom deltagande på varandras lektioner.
När jag träffar enskilda lärare eller representanter från deras fackliga organisationer framhålls ofta att det administrativa har tagit en allt större del av deras arbetstid. Att för mycket tid ägnas åt administration än till eleverna och undervisningen. Det är ett stressmoment och ett hinder för skolutveckling, menar lärarna. Detta framkom bland annat vid den arbetsmiljöhearing som genomfördes förra året.
Självklart ska lärarna i första hand ägna sin tid åt sitt huvuduppdrag. Jag har förståelse för deras resonemang, även om vi aldrig kan komma ifrån att det måste vara lärarna som exempelvis gör bedömningar av elevernas arbete, skriver utvecklingsplaner och sätter betyg. Jag välkomnar det initiativ som Sveriges kommuner och landsting har tagit. Initiativet går ut på att bjuda in Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Skolledarna till en dialog om lärarnas administrativa arbetsuppgifter. Syftet är att skapa en bild över om något kan förenklas, effektiviseras eller tas bort. Jag tänker ta initiativ till att en liknande dialog förs parallellt lokalt här i kommunen.
Jag tror att många av de uppdrag som har en administrativ karaktär kan lösas med relativt enkla medel, till exempel genom att ge alla lärare en personlig dator. Innan jul fattade barn- och ungdomsförvaltningen därför ett beslut om att köpa in bärbara datorer till alla lärare. Enligt en inventering går det idag 350 datorer på 555 lärare. Denna datorbrist skapar köer och bidrar till att skapa en stressig arbetsmiljö ute i lärarrummen. Datorbristen hindrar på så sätt modern skolutveckling och försvårar lärarnas dagliga arbetssituation. IT-satsningen är därför välmotiverad och beräknas kosta cirka 3,6 miljoner kronor. Satsningen inleds under januari månad för lärare i grundskola och särskolan. En motsvarande satsning måste komma tillstånd för förskola och fritidshem förhoppningsvis inom ramen för 2013 års budget.
Jag är beredd att fortsätta lyssna in lärarnas synpunkter när det gäller deras administrativa arbete. Mitt mål är att konstruktivt se till att fokus riktas mot att stärka pedagogernas profession så att deras arbete i klassrummen och i förskolorna kan utvecklas.
Jonas Hellberg (S) - ordförande i barn- och ungdomsnämnden
fredag 13 januari 2012
Vilket ansvar tar fastighetsägarna för boendesegregationen?
I trapphuset hemma har fastighetsägaren satt upp en lapp om att hyresförhandlingarna nu ska avgöras i domstol. Fastighetsägaren vill ha kraftigt höjda hyror för framför allt hyreslägenheter i ”bra lägen”. Enligt tidningarna handlar det om upp till 7 procent höjning, trots att ränteläget är rekordlågt och att någon service- eller standardhöjning inte är aktuell vad jag känner till. Nivåerna avviker dramatiskt från det avtal Kalmarhem och hyresgästföreningen tecknade innan jul på två procent för 2012 och 1,5 procent 2013.
Den snälle fastighetsägaren, som naturligtvis inte alls vill utöka sina vinstmarginaler, hävdar att dagens hyressättning inte speglar ”hyresgästernas värderingar”. Skitsnack! Fastighetsägarna företräder inte oss hyresgäster! Jag tycker att fastighetsägarna rakryggat ska stå för att deras syfte är att pressa fram så höga hyror som möjligt, inte värna oss hyresgäster.
Fastighetsägarna gör precis det som den borgerliga regeringen har haft för avsikt med sin bostadspolitik, nämligen marknadsanpassar hyrorna. Skulle vi få kraftigt höjda hyror i de centrala stadsdelarna av Kalmar ökar boendeegregationen omedelbart. Får den så kallade ”lägesfaktorn” styra hyressättningen för mycket riskerar vi att få stadsdelar, som exempelvis Malmen där jag bor, som bara höginkomsttagare har råd att bo i. Pensionärer, arbetslösa och barnfamiljer med små ekonomiska marginaler får flytta. Redan idag är det många som tycker att det har blivit för dyrt att bo i de centrala delarna av Kalmar och flyttat eller avstått från att bo centralt. Jag undrar vilket ansvar fastighetsägarna känner för att Kalmar ska vara en blandad stad där människor från olika inkomstgrupper kan bo sida vid sida?
onsdag 11 januari 2012
Tvärt nej att ge fritidspedagoger legitimation
I december skrev jag ett öppet brev till skolministern om att fritidspedagogerna också borde ges en legitimation. Nu har svaret kommit från Jan Björklund. Han säger tvärt nej.
Jag tycker skolministern resonerar fel. Fritidspedagogerna genomför en viktig pedagogisk verksamhet i skolan. Fritidspedagogerna borde kunna ges en yrkeslegitimation precis som lärarna.
I brevsvaret, som är undertecknat av en politisk medarbetare till Björklund, redovisas regeringens syn på frågan. Bland annat argumenterar regeringen att en legitimation vore olämplig eftersom fritidshemmen inte är en skolform och att fritidspedagogerna inte sätter betyg.
Jag tycker att fritidspedagogerna och fritidshemmen behöver uppvärderas och verksamheten kvalitetssäkras. En legitimation för fritidspedagogerna skulle innebära att deras yrkesutövning skulle granskas och att yrket fick en högre status. Fritidspedagogerna har en lång högskoleutbildning. Dessutom gäller läroplanen också för fritidshemmen.
Jag menar att fritidspedagogerna tar ansvar för att planera och genomföra en viktig pedagogisk verksamhet i skolan. Jag tycker därför att utbildningsministern borde ompröva sitt ställningstagande och införa en yrkeslegitimation också för fritidspedagoger. Det vet jag att vi socialdemokrater kommer att arbeta för i riksdagen.
tisdag 10 januari 2012
Ny sporthall på Falkenberg
Idag beslutade kommunstyrelsen att det blir en ny sporthall på Falkenbergsskolans skolgård. Byggstart ska ske snarast möjligt. Därmed får både föreningsidrotten och eleverna nya lokaler.
Beslutet är mycket glädjande för Falkenbergsskolan men också för Vasaskolan. Idag går eleverna i framför allt årkurs 6-9 till Spelefanten eftersom skolornas egna salar är för små och otillräckliga. Detta är både tidskrävande och innebär en olycksrisk i trafiken. Hälften av idrottsundervisningen sker på Spelefanten. Genom en ny hall kan skolan bättre bedriva undervisningen i ämnet idrott och hälsa. Jag vet att idrottslärarna, föräldrar och elever välkomnar beslutet.
Beslutet innebär samtidigt att andra centrala skolor får ökade möjligheter att utnyttja Spelefantens hallkapacitet.
Beslutet är mycket glädjande för Falkenbergsskolan men också för Vasaskolan. Idag går eleverna i framför allt årkurs 6-9 till Spelefanten eftersom skolornas egna salar är för små och otillräckliga. Detta är både tidskrävande och innebär en olycksrisk i trafiken. Hälften av idrottsundervisningen sker på Spelefanten. Genom en ny hall kan skolan bättre bedriva undervisningen i ämnet idrott och hälsa. Jag vet att idrottslärarna, föräldrar och elever välkomnar beslutet.
Beslutet innebär samtidigt att andra centrala skolor får ökade möjligheter att utnyttja Spelefantens hallkapacitet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)