Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 18 januari 2012

Nytt Nattis i Kalmar

Kalmar kommun ska ytterligare förbättra barnomsorgen på kvällar, nätter och helger. Barn- och ungdomsförvaltningen har beslutat att utöka verksamheten vid Sjöstjärnan på förskolan Bollen vid Fredrikskans. Från och med våren kommer sex sängplatser att finnas tillgängliga för barn mellan 1-12 år.

Jag menar att Kalmar ska vara en attraktiv kommun för barnfamiljer. Arbetsmarknaden har förändrats och många föräldrar arbetar på obekväma arbetstider, inom exempelvis omsorgen och handeln. För många föräldrar är det ett omöjligt pussel att få ihop jobb och barnpassning. Kommunen har lyssnat in föräldrarnas önskemål. Vi vill hjälpa och underlätta vardagen för dessa familjer.

Idag finns det OB-omsorg (omsorg på obekväma arbetstider) på tre platser i kommunen: Lyktan i Smedby, Lysmasken i Norrliden och Sjöstjärnan vid Fredrikskans. OB-omsorgen ger en hemlik och trygg miljö för barnen. Totalt finns det 140 inskrivna barn i hela OB-omsorgen. Behovet ökar och kommunen har bestämt sig för att möta upp behovet med utbyggd verksamhet.

På Sjöstjärnan utökas alltså verksamheten till att även inbegripa nattomsorg. Tidigare fanns det endast omsorg på kvällar och helger. 300 000 kronor avsätts för att rekrytera personal och ytterligare resurser finns för att göra lokalanpassningar.

Kalmar kommun sticker ut i den här frågan. Det finns ingen skyldighet för kommunerna att erbjuda OB-omsorg. Många kommuner har därför lagt ned sin verksamhet de senaste åren. Jag ser det här som en jämställdhetsfråga, då det är många kvinnor som annars hade fått avstå från att jobba. Jag ser även det här som ett sätt att öka inflyttningen till Kalmar. Barnfamiljer i omgivande kommuner ska veta att Kalmar erbjuder OB-omsorg om man vill flytta hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar