Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

fredag 13 januari 2012

Vilket ansvar tar fastighetsägarna för boendesegregationen?

I trapphuset hemma har fastighetsägaren satt upp en lapp om att hyresförhandlingarna nu ska avgöras i domstol. Fastighetsägaren vill ha kraftigt höjda hyror för framför allt hyreslägenheter i ”bra lägen”. Enligt tidningarna handlar det om upp till 7 procent höjning, trots att ränteläget är rekordlågt och att någon service- eller standardhöjning inte är aktuell vad jag känner till. Nivåerna avviker dramatiskt från det avtal Kalmarhem och hyresgästföreningen tecknade innan jul på två procent för 2012 och 1,5 procent 2013.

Den snälle fastighetsägaren, som naturligtvis inte alls vill utöka sina vinstmarginaler, hävdar att dagens hyressättning inte speglar ”hyresgästernas värderingar”. Skitsnack! Fastighetsägarna företräder inte oss hyresgäster! Jag tycker att fastighetsägarna rakryggat ska stå för att deras syfte är att pressa fram så höga hyror som möjligt, inte värna oss hyresgäster.

Fastighetsägarna gör precis det som den borgerliga regeringen har haft för avsikt med sin bostadspolitik, nämligen marknadsanpassar hyrorna. Skulle vi få kraftigt höjda hyror i de centrala stadsdelarna av Kalmar ökar boendeegregationen omedelbart. Får den så kallade ”lägesfaktorn” styra hyressättningen för mycket riskerar vi att få stadsdelar, som exempelvis Malmen där jag bor, som bara höginkomsttagare har råd att bo i. Pensionärer, arbetslösa och barnfamiljer med små ekonomiska marginaler får flytta. Redan idag är det många som tycker att det har blivit för dyrt att bo i de centrala delarna av Kalmar och flyttat eller avstått från att bo centralt. Jag undrar vilket ansvar fastighetsägarna känner för att Kalmar ska vara en blandad stad där människor från olika inkomstgrupper kan bo sida vid sida?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar