Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 26 november 2012

Skolverket har en extrem syn

Ska skolor kunna ha sommaravslutningar i kyrkan eller besöka kyrkan vid exempelvis advent? Frågan är åter aktuell efter Skolverkets försök att vägleda landets rektorer. Jag tycker att Skolverkets synsätt är extremt. I stort sett omöjliggör myndigheten med sin trånga tolkning skolor som har tradition att besöka kyrkan. Vid besöken får nämligen inte psalmer sjungas, präster genomföra bön eller läsa trosbekännelsen. Det vill säga allt som har med religiös anknytning att göra blir omöjligt om skolbarn finns i kyrkan. Det som blir kvar är att skolan enbart lånar en lokal. Frågan är om krucifixet också måste tas ned?

Jag tycker givetvis att skolan ska vara fri från religion i princip. Tro är en privatsak. Men traditionen som vissa skolor har att besöka kyrkan borde kunna kombineras med detta synsätt. Rektor och präst bör själva kunna hitta en balans som alla kan köpa. Att centralt reglera detta är fel. Och visst måste det som en del av ämnet religion vara möjligt att besöka en kyrka med religiösa inslag? Det borde kunna ses som ett studiebesök som vilket som helst. Borde vi inte kunna tilltro våra religionslärare att totalt sett garantera att alla elever ges en allsidig kunskap om samtliga religioner?

torsdag 22 november 2012

Skapande barn på konstmuseet i Kalmar


Idag besökte jag Ateljén vid konstmuseet och en grupp 4-åringar som fick se utställningen Stagnelium av Max Book. Därefter var det kreativt fritt skapande med pulverfärg, tapetlim och olika slags material (barr, löv, snören osv). Det var härligt att se barnens kreativitet och glädje! På bilden syns en magnifik tavla som är gjord av omkring 300 barn. Helt sagolik! Ateljén är en kronjuvel för Kalmars barn och unga. Jag är mycket stolt!

fredag 16 november 2012

Skolbygge i Trekanten!

Idag har jag besökt Trekanten och tittat på nybyggnationen vid skolan. Rektorn Lotta Nilsson visade ritningarna och berättade hur även utemiljön kommer att förbättras. Sex nya klassrum ska stå klara i augusti 2013. Det är elever i årskurserna 1-3 som ska in i de nya lokalerna. Skanska är byggentreprenör. Därmed kan skolan både få nya ändamålsenliga lokaler och ersätta några befintliga lokaler som inte längre håller måttet. Detta visar att vi socialdemokrater tror på Trekanten. På bara några år har vi sett till att investera miljonbelopp i både förskoleutbyggnad, ny idrottshall och nu en stor ny skolbyggnad.

torsdag 15 november 2012

Idag besöker jag Trekantsskolan och nybyggnationen.

Kalmar en toppkommun för skola

Idag presenterade Lärarförbundet sin årliga undersökning Bästa skolkommun. Kalmar kommun rankas som den 31:a bästa skolkommunen i Sverige, en förbättring jämfört med år 2011 då placeringen var 49.
 
Jag är jättenöjd över att lärarna rankar oss högt. Kalmar tillhör toppklassen bland skolkommuner. Men vi har stora utmaningar framför oss.

Lärarförbundets undersökning bygger på 14 kriterier, bland annat lärartäthet, kommunen som avtalspart och andelen godkända elever i årskurs 9. Kommunerna rankas från 1 till 290, där 1 är bäst kommun och 290 sämst. Undersökningen bygger på offentlig statistik från SCB och Skolverket för 2012 som sedan jämförs med samma statistik från 2011.

 Kalmar kommuns resultat förbättras på flera områden. Bland annat när det gäller lärartäthet (från plats 118 till plats 72) och andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 (från plats 99 till 41).

Vi har högre personaltäthet i Kalmars förskolor och skolor än i riket. Dessutom lyckas vi allt bättre med undervisningen. Andelen godkända elever ökar. Särskilt glädjande är att vi förbättrar oss bland de elever som har störst utmaningar, det vill säga elever med utländsk bakgrund eller som har föräldrar med låg utbildning.

Samtidigt visar undersökningen att lärarna anser att Kalmar lägger för lite resurser på undervisningen, att andelen friska lärare sjunker och att lönerna är låga.

 Kalmar rankas visserligen bättre 2012 än 2011 i dessa frågor, men här finns det stora utmaningar att ta itu med. Kalmar betalar exempelvis några hundralappar lägre i månadslön än riksgenomsnittet, det är inte jag nöjd med. Jag är också oroad över att stressen och sjukskrivningarna tycks öka. Förvaltningen måste fortsätta att tillsammans med de fackliga organisationerna se över arbetsbelastningen, underlätta lärarnas administrativa arbete och hitta smartare sätt att förenkla lärarnas arbetssituation generellt.

tisdag 13 november 2012

Ett slag för det politiska vardagsarbetet!

Kalmarpolitiken är sällan tråkig. Utspel, intriger och maktspel i stort sett varje dag. Allt sker inför öppen ridå och media skriver och skriver. Men är bilden av Kalmarpolitiken rättvis? Är väljarna så intresserade av de interna konflikter som moderaterna och miljöpartiet har? Inte särskilt tror jag. Kalmarborna är nog mer intresserade av att veta hur det går för eleverna i skolan och hur omsorgen fungerar vid ålderns höst. Visst skriver tidningarna om välfärden, men intresset är större att rapportera om PO Jonssons bristande ledarskap och när "ungdomsalliansen" dricker kaffe tillsammans.

Men bortom miljöpartiets alliansflirt, moderaternas dödsdans och alliansens dödsryckningar händer det mycket annat, betydligt viktigare för medborgarna. Varje dag finns det föräldrar som funderar på om tonårsgrabben kommer att klara skolan. Varje dag ringer väckarklockan hos människor som vill arbeta men som inte har nått arbete att gå till. Varje dag är vi många som oroas över att vårt samhälle håller på att glida isär och blir allt tuffare.

Jag hoppas att sakfrågorna hamnar mer i fokus. Att det politiska vardagsarbete som bedrivs av hårt arbetande politiker och andra engagerade samhällsmedborgare lyfts fram. Själv ägnar jag stora delar av min vakna tid åt förskola, skola och fritids. Barn- och ungdomsnämnden bedriver ett omfattande utvecklingsarbete, i bred enighet, för att öka måluppfyllelsen.

Jag vill således slå ett slag för det seriösa politiska arbete som de allra flesta politiskt engagerade ägnar sig åt. Ett arbete som bygger på demokratiskt ansvarstagande och en strävan att arbeta för kommuninnevånarnas bästa.

torsdag 8 november 2012

Lite av varje

Idag har jag haft möte med skolinspektionen som granskar kommuners arbete mot segregation och för ökad likvärdighet. Det känns som om Kalmar ligger steget före med tanke på vårt nya resursfördelningssystem som fördelar resurserna tydligare efter vilka förutsättningar eleverna har.

Såg att skolverket idag har presenterat en ny rapport som visar att andelen elever som inte når målen i grundskolan och inte är behöriga till ett nationellt program på gymnasiet ökar. Det är sjätte året i rad. Var åttoende elev är nu inte behörig. Regeringen gör uppenbarligen inte rätt saker för att vända den negativa utvecklingen i skolan. Och trots att regeringen presenterade ett mycket stort budgetutrymme gick mindre än tre procent till grundskolan.

Nu ska jag ut på verksamhetsbesök till Kalmarsundskolan - en skola som alltid är framåt och som är beredda att pröva nytt. Det blir intressant!

onsdag 7 november 2012

Yes!

Det var en känslofylld morgon. På radion hörde jag Romney erkänna sig besegrad och minutrarna efter stod Obama framför tiotusentals anhängare och höll sitt stora tacktal. Obama vann oväntat stort. Stödet för den sittande presidenten visar att amerikanerna inser allvaret i ekonomin och samtidigt vill se en fortsatt social progressiv politik med mer av sammanhållning och minskade klyftor. Obama gjorde en fantastisk slutspurt och visade ett starkt ledarskap i samband med den senaste väderstormen.

Jag hoppas att Obamas seger kan inspirera den Europeiska politiken och få väljarna att återfå tron på politiken som förändringskraft. I flera EU-länder väljs nu relativt visionslösa och opolitiska VD-typer till viktiga politiska poster. Den utvecklingen är farlig. Det krävs ett politiskt ledarskap som bottnar i tydliga värderingar för att styra ett land, vilket Obama onekligen har.

tisdag 6 november 2012

Måluppfyllelse i fokus

Idag informerade Malin Öhlin, rektor på Kalmarsundsskolan och Emad Soukiyh administrativ chef på barn- och ungdomsförvaltningen kommunstyrelsen. Föredraget hette Måluppfyllelse i fokus och visade hur strategiskt och metodiskt Kalmar arbetar för att alla elever ska nå kunskapsmålen. Utgångspunkten togs i att 13,2 procent av eleverna saknar behörighet till gymnasiet. Det gäller att tydligt identifiera grupperna, tex nyanlända och hemmasittare, och sätta in anpassade åtgärder. Det kan handla om olika former av stöd, tidiga insatser och lovskola. 

Grundläggande är att det sker noggranna kartläggningar som sedan används för att rikta insatserna på bästa möjliga sätt. Emad och Malin såg framför sig två stora generella utmaningar. Den ena att pojkarna presterar sämre än flickorna och den andra att ledarskapet i klassrummet måste tydliggöras. All forskning visar att läraren är nyckeln till högre måluppfyllelse. 

Det är viktigt att kommunstyrelsen får följa arbetet att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. På så sätt tar den yttersta politiska ledningen ansvaret för att målet verkligen blir högt prioriterat. 

torsdag 1 november 2012

Minde klasser med s-regering

I både en debattartikel och i mail till mig har föräldrar i Rinkabyholm argumenterat för mindre klasser. Självklart skulle det vara önskvärt med mindre klasser i skolan. Jag har respekt för de resonemang som föräldrarna i Rinkabyholm ställer. Vi socialdemokrater föreslår nationellt att staten ska tillföra kommunerna två miljarder kronor som ska gå till att minska klasserna i lågstadiet med cirka fem elever per klass.

För att detta ska kunna bli verklighet i Kalmar kommun krävs ett regeringsskifte. Att minska klasstorlekarna i den omfattning som föräldrarna i Rinkabyholm vill skulle kosta cirka 24 miljoner kronor årligen. Kommunen skulle därtill behöva bygga 53 nya klassrum, något som inte är kostnadsberäknat. Kommunen har inte ekonomi till detta eftersom vi är drabbade av minskade skatteintäkter och indragna statsbidrag från den borgerliga regeringen. I många kommuner genomförs just nu generella besparingar, något vi i Kalmar vill undvika. Marginalerna är små och alla verksamheter måste hålla budget.

Jag vill samtidigt understryka att Kalmars skolverksamhet håller hög kvalitet och att kommunen investerar nästan 200 miljoner kronor i nya lokaler för att möta växande barnkullar. Som ett exempel kan nämnas att det nyligen togs ett första spadtag för en ny skolbyggnad vid Rinkabyholmsskolan.
Eleverna i Kalmar når kunskapsmålen i högre utsträckning än rikssnittet och Rinkabyholmsskolan har bäst resultat i de nationella ämnesproven av samtliga kommunala skolor i Kalmar!

När det gäller själva storleken på förskoleklasserna i Rinkabyholm är detta ett beslut som fattas av rektorn. Klasstorleken är relativt normal och planeringen inför höstterminen 2013 innebär inte att antalet barn i förskoleklasserna kommer att öka jämfört med i år. Klasserna kommer dessutom att delas vid flera tillfällen i veckan. Ofta finns det två pedagoger i varje klass. Jag har förtroende för att rektorn organiserar skolan på bästa möjliga sätt så att elevernas rättigheter och behov tillgodoses.