Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 1 november 2012

Minde klasser med s-regering

I både en debattartikel och i mail till mig har föräldrar i Rinkabyholm argumenterat för mindre klasser. Självklart skulle det vara önskvärt med mindre klasser i skolan. Jag har respekt för de resonemang som föräldrarna i Rinkabyholm ställer. Vi socialdemokrater föreslår nationellt att staten ska tillföra kommunerna två miljarder kronor som ska gå till att minska klasserna i lågstadiet med cirka fem elever per klass.

För att detta ska kunna bli verklighet i Kalmar kommun krävs ett regeringsskifte. Att minska klasstorlekarna i den omfattning som föräldrarna i Rinkabyholm vill skulle kosta cirka 24 miljoner kronor årligen. Kommunen skulle därtill behöva bygga 53 nya klassrum, något som inte är kostnadsberäknat. Kommunen har inte ekonomi till detta eftersom vi är drabbade av minskade skatteintäkter och indragna statsbidrag från den borgerliga regeringen. I många kommuner genomförs just nu generella besparingar, något vi i Kalmar vill undvika. Marginalerna är små och alla verksamheter måste hålla budget.

Jag vill samtidigt understryka att Kalmars skolverksamhet håller hög kvalitet och att kommunen investerar nästan 200 miljoner kronor i nya lokaler för att möta växande barnkullar. Som ett exempel kan nämnas att det nyligen togs ett första spadtag för en ny skolbyggnad vid Rinkabyholmsskolan.
Eleverna i Kalmar når kunskapsmålen i högre utsträckning än rikssnittet och Rinkabyholmsskolan har bäst resultat i de nationella ämnesproven av samtliga kommunala skolor i Kalmar!

När det gäller själva storleken på förskoleklasserna i Rinkabyholm är detta ett beslut som fattas av rektorn. Klasstorleken är relativt normal och planeringen inför höstterminen 2013 innebär inte att antalet barn i förskoleklasserna kommer att öka jämfört med i år. Klasserna kommer dessutom att delas vid flera tillfällen i veckan. Ofta finns det två pedagoger i varje klass. Jag har förtroende för att rektorn organiserar skolan på bästa möjliga sätt så att elevernas rättigheter och behov tillgodoses.

1 kommentar:

  1. Tack för en fin samhällsblogg.

    För att din kommentar och debattartikel ovan ska få ett sammanhang föreslår jag att du länkar till vår inledande debattartikel samt att du bilägger vårt svar till texten ovan.

    Debattartikel http://www.barometern.se/reagera/debatt/mindre-klasser-ar-battre-for-barnen(3501939).gm

    Samt vårt svar på texten av Jonas Hellberg ovan:

    Om mindre klasser
    - Ingen försämring, säger Jonas Hellberg om att våra barn ska gå minst 24-25 barn i f-klass och lågstadie. Det är inte lätt att tyda Kalmars statistik på området. En försiktig beräkning på en genomsnittlig f-klass från 2007-2011 landar på 19 barn. I år är det fyra f-klasser med 12-13 barn i Vasaskolan, samtidigt som Rinkabyholmskolans f-klasser från 2007 till 2011 gått från ett snitt på 17 barn till 23. Det är just den försämring som forskningen anger, som får betydelse för eleverna. Vad är rättvist och rimligt? Skolverket har i flera år varnat för att f-klasserna ökar i storlek. Hellberg får gärna bli exaktare och korrigera oss, men vi upplever en klar försämring. Vi har blivit bra bemötta av rektor. Hon hänvisar till resurser, som sagt. Därför har vi vänt oss till er! Resurserna och prioriteringarna svarar politikerna för. Vårt nätverk är inte partipolitiskt och vi kan inte uttala oss om ifall det behövs en ny regering, som Hellberg skriver. Vi tror dock att det finns de som anser att de miljoner som fattas kan prioriteras. Att behovet av senare insatser kan sparas in.
    Hellberg skriver att det vi vill kostar minst 24 miljoner, men anger inte vad han grundar beräkningen på. Vi har fått reda på att han räknar på att samtliga klasser i klass f till 3 i Kalmar skulle omvandlas till att omfatta 16 elever. Det inser alla är orealistiskt! Vi har frågat varför politikerna nedprioriterar lagom stora klasser och hur de värderar forskningen inom området. Vi har presenterat argument som stöder att våra f-klasser ska bestå av runt 17 barn för att efterhand kunna öka till max 22 barn i åk 3 eller 4 vid inflyttning. Inte 28. Hellberg säger sig ha respekt för vårt resonemang. Respekt är bra, men tar du forskningen om klasstorlekens betydelse på allvar? Vi önskar att ni räknar på olika alternativ och att politikerna tar ställning. Det handlar om våra och kommande skolbarns arbetsmiljö och framtid.

    Jan Dzedins och 45 barns föräldrar

    SvaraRadera