Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 6 november 2012

Måluppfyllelse i fokus

Idag informerade Malin Öhlin, rektor på Kalmarsundsskolan och Emad Soukiyh administrativ chef på barn- och ungdomsförvaltningen kommunstyrelsen. Föredraget hette Måluppfyllelse i fokus och visade hur strategiskt och metodiskt Kalmar arbetar för att alla elever ska nå kunskapsmålen. Utgångspunkten togs i att 13,2 procent av eleverna saknar behörighet till gymnasiet. Det gäller att tydligt identifiera grupperna, tex nyanlända och hemmasittare, och sätta in anpassade åtgärder. Det kan handla om olika former av stöd, tidiga insatser och lovskola. 

Grundläggande är att det sker noggranna kartläggningar som sedan används för att rikta insatserna på bästa möjliga sätt. Emad och Malin såg framför sig två stora generella utmaningar. Den ena att pojkarna presterar sämre än flickorna och den andra att ledarskapet i klassrummet måste tydliggöras. All forskning visar att läraren är nyckeln till högre måluppfyllelse. 

Det är viktigt att kommunstyrelsen får följa arbetet att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. På så sätt tar den yttersta politiska ledningen ansvaret för att målet verkligen blir högt prioriterat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar