Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 15 november 2012

Kalmar en toppkommun för skola

Idag presenterade Lärarförbundet sin årliga undersökning Bästa skolkommun. Kalmar kommun rankas som den 31:a bästa skolkommunen i Sverige, en förbättring jämfört med år 2011 då placeringen var 49.
 
Jag är jättenöjd över att lärarna rankar oss högt. Kalmar tillhör toppklassen bland skolkommuner. Men vi har stora utmaningar framför oss.

Lärarförbundets undersökning bygger på 14 kriterier, bland annat lärartäthet, kommunen som avtalspart och andelen godkända elever i årskurs 9. Kommunerna rankas från 1 till 290, där 1 är bäst kommun och 290 sämst. Undersökningen bygger på offentlig statistik från SCB och Skolverket för 2012 som sedan jämförs med samma statistik från 2011.

 Kalmar kommuns resultat förbättras på flera områden. Bland annat när det gäller lärartäthet (från plats 118 till plats 72) och andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 (från plats 99 till 41).

Vi har högre personaltäthet i Kalmars förskolor och skolor än i riket. Dessutom lyckas vi allt bättre med undervisningen. Andelen godkända elever ökar. Särskilt glädjande är att vi förbättrar oss bland de elever som har störst utmaningar, det vill säga elever med utländsk bakgrund eller som har föräldrar med låg utbildning.

Samtidigt visar undersökningen att lärarna anser att Kalmar lägger för lite resurser på undervisningen, att andelen friska lärare sjunker och att lönerna är låga.

 Kalmar rankas visserligen bättre 2012 än 2011 i dessa frågor, men här finns det stora utmaningar att ta itu med. Kalmar betalar exempelvis några hundralappar lägre i månadslön än riksgenomsnittet, det är inte jag nöjd med. Jag är också oroad över att stressen och sjukskrivningarna tycks öka. Förvaltningen måste fortsätta att tillsammans med de fackliga organisationerna se över arbetsbelastningen, underlätta lärarnas administrativa arbete och hitta smartare sätt att förenkla lärarnas arbetssituation generellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar