Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 26 november 2012

Skolverket har en extrem syn

Ska skolor kunna ha sommaravslutningar i kyrkan eller besöka kyrkan vid exempelvis advent? Frågan är åter aktuell efter Skolverkets försök att vägleda landets rektorer. Jag tycker att Skolverkets synsätt är extremt. I stort sett omöjliggör myndigheten med sin trånga tolkning skolor som har tradition att besöka kyrkan. Vid besöken får nämligen inte psalmer sjungas, präster genomföra bön eller läsa trosbekännelsen. Det vill säga allt som har med religiös anknytning att göra blir omöjligt om skolbarn finns i kyrkan. Det som blir kvar är att skolan enbart lånar en lokal. Frågan är om krucifixet också måste tas ned?

Jag tycker givetvis att skolan ska vara fri från religion i princip. Tro är en privatsak. Men traditionen som vissa skolor har att besöka kyrkan borde kunna kombineras med detta synsätt. Rektor och präst bör själva kunna hitta en balans som alla kan köpa. Att centralt reglera detta är fel. Och visst måste det som en del av ämnet religion vara möjligt att besöka en kyrka med religiösa inslag? Det borde kunna ses som ett studiebesök som vilket som helst. Borde vi inte kunna tilltro våra religionslärare att totalt sett garantera att alla elever ges en allsidig kunskap om samtliga religioner?

1 kommentar:

  1. Hej Jonas!
    En lite vilseledande del av ditt blogginlägg hamnade ju i Barran. Och även om jag i sak i huvudsak håller med dig var just den formuleringen olycklig, tycker jag.
    Att skolan ska vara fri från religion är knappast förenligt med den grundlagsskyddade religionsfriheten, för den innebär framför allt att det ska vara fritt fram att vara religiös på vilka sätt man vill, och även visa det offentligt.
    Alltför ofta uppfattar man i vårt sekulariserade land religionsfrihet som om det skulle betyda enbart frihet FRÅN religion.

    SvaraRadera