Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 14 december 2010

Barnen måste vara utgångspunkten

Ska kommunen servera varm middag till barn som finns i förskolan efter klockan 18? Enligt lagen finns inte någon sådan skyldighet. Det finns också strikta lagkrav för matlagning som i sånt fall måste följas. 

Idag ansvarar förskolan för frukost, frukt och lunch. För barn som stannar längre ges också  mellanmål och sedan fil/flingor/mackor på eftermiddagen. 

Det kan vara svårt att få små barn att äta middag hemma om de hämtas sent på kvällarna. Som småbarnsförälder lägger jag min lillgrabb klockan 19. Så ur barnperspektivet, som både föräldrar och kommunen måste ha, är det rimligt att ordna så att dessa barn får varm mat vid 18-tiden. Därmed inte sagt att ansvaret enbart är kommunens. Det är inte orimligt att föräldrar till dessa barn får lämna matlådor som värms upp av personalen. Samtidigt vill jag inte stänga dörren för att kommunen skulle kunna åta sig hela ansvaret. Men det måste ske efter en ordentlig analys över behoven, omfattningen, eventuella merkostnader och effekter för personalen. Viktigt är även att livsmedelslagstiftningen följs noggrant.

En kommun måste alltid ha medborgarperspektivet. För vilka är vi till för? För vilka är vi satta att tjäna? Är vår service anpassas till behoven och verkligheten? Som politiker ska jag företräda medborgarna och göra avvägningar utifrån det allmännas bästa. Inte alltid enkelt, men nödvändigt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar