Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

söndag 5 december 2010

Monas agenda den rätta!

I helgen hölls ett av de absolut viktigaste talen för socialdemokratins förnyelse. Mona Sahlins anförande på partiets förtroenderåd i helgen ringade in socialdemokratins styrkor och svagheter på ett utmärkt sätt. Hon inledde med att betona vår självklara målsättning, att skapa både jämlikhet och utveckling. Hon fortsatte att peka ut viktiga områden där det krävs förnyelse.

"Vi måste möta människor inte bara i deras utsatthet, utan också i deras längtan, drömmar och ambitioner. Vi ska ha en politik för hela folket – och för hela livet. Inte bara i stunder av oro, utan också när man har jobb och känner framtidstro."

Helt sant. Socialdemokratin måste omfamna framtiden och också åter bli en röst för vanliga människor med jobb, barn, radhus och bostadslån. Hon betonade här vikten av en offensiv politik för utbildning och företagande. Sahlin tog också upp klimatkrisen som ett av partiets verkliga profilområden. Hon kritiserade de partivänner som ängsligt inte vågade stå upp för höjda koldioxidskatter. "Människor förstår att vi måste använda de mest effektiva styrmedlen för att möta klimathotet", sa hon.

Hon avslutade optimistiskt: 

"Moderaternas moment 22 är att de måste bli socialdemokratiska för att kunna vinna val. Ska vi socialdemokrater vinna val, så måste bli oss själva igen! Vi måste bli en levande socialdemokrati igen, med det folkflertal för ögonen, vars bästa, vars möjligheter, vars frihet och drömmar alltid har varit vårt syfte och mål."

Mona Sahlins anförande var lysande. Hon är en modern politiker som fortfarande har mycket att ge. Problemet var att hon tyvärr inte tog fighten tillräckligt hårt för det hon trodde på. Problemet var också att många inflytelserika socialdemokrater aldrig gillat henne och därför aldrig gav henne chansen. Vi som tror på hennes budskap får nu internt se till att en ny partiledning fullföljer de tankegångar som Sahlin tog upp i sitt sista stora avskedstal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar