Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

torsdag 9 december 2010

Reinfeldt kommer inte med ljus!

På självaste Lucia dimper Fredrik Reinfeldt ned här i Kalmar län. Statsministern besöker Färjestaden för att förhöra sig om situationen för de funktionshindrade. Det är givetvis utmärkt att Reinfeldt besöker ”verkligheten”, vilket i och för sig alla partiledare gör, även om Reinfeldts PR-folk har fått dessa resor att framstå som något smått unikt i svensk politik.

Men hur ser då verkligheten ut för landets funktionshindrade? Givetvis helt olika beroende på vem du frågar och hur funktionsnedsättningen ser ut. Några politiska iakttagelser är dock på sin plats.

1. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har det blivit allt svårare att få assistans enligt LSS. Försäkringskassan har blivit hårdare i sin bedömning även här. Varför har Reinfeldt låtit detta ske?

2. Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är betydligt högre än för befolkningen i övrigt. Även om situationen på arbetsmarknaden ljusnar är prognosen för framför allt funktionshindrade kvinnor mycket mörk. När kommer Reinfeldt med konkreta förslag för att öka sysselsättningen för människor som har det allra svårast att få jobb? Jag tycker att han bör öka andelen lönebidragsanställningar kraftigt de kommande åren.

3. Försäkringarna i sjukförsäkringen har framför allt drabbat dessa människor. Genom regeringens stelbenta regeler har enskilda funktionshindrade drabbats på ett helt orimligt sätt. Människor med kraftigt nedsatt arbetsförmåga har tvingats ut i arbetslöshet eller försäkringslöshet. När kommer Reinfeldt att lägga ändringsförslag i detta mycket förnedrande system? Jag tycker att människor som inte bedöms kunna arbeta heltid bör kunna erbjudas en långvarig ersättning på deltid.

Reinfeldt må komma på Luciadagen, men med något ljus till de funktionshindrade kommer han då rakt inte. I statsministerns Sverige har situationen för de utsatta och sjuka blivit mycket mörkare. Ansvaret för detta vilar mycket tungt på Reinfeldts axlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar