Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 8 december 2010

Björklund skolkar från ansvaret

Idag rapporterar media om att svenska 15-åringars kunskaper i skolan fortsätter att försämras. En ny internationell jämförelse (PISA) visar att elevernas kunskap sjunker när det gäller läsförmåga, matematik- och naturvetenskap. Det som oroar mest är att elevers sociala bakgrund slår igenom allt tydligare. Barn till föräldrar med långa inkomster klarar skolan allt sämre. Skolans kompensatoriska funktion och uppdrag fungerar allt sämre.

Utbildningsminister Björklund skjuter från sig ansvaret och fortsätter att skylla utvecklingen på tidigare socialdemokratiska regeringar. Det duger inte att stoppa huvudet i sanden! Björklund kan inte komma ifrån att det är borgerliga majoriteter som har haft regeringsmakten när avgörande skolbeslut har tagits under de senaste decennierna. Björklund kan heller inte blunda inför det faktum att han faktiskt har haft stora möjligheter att förbättra situationen under fyra år och att han personligen är ansvarig för den nationella skolpolitiken sedan 2006.

Det duger inte att skolka från ansvaret. I ett sådant här allvarligt läge krävs det omedelbara krafttag. Det går inte att vänta med åtgärder eller vänta i tio år innan utvecklingen vänds. Eleverna finns ju här och nu! Jag hoppas att regeringen ska lyssna mer på oppositionens förslag om bland annat resursförstärkningar till skolan. Mikael Damberg har lagt förslag om att öronmärka särskilda pengar till skolan för att ge lärarna mer tid och möjlighet att stötta varje enskild elev. Nu är det upp till bevis: Är fortsatta skattesänkningar viktigare än mer resurser till skolan?

Jag har bett barn- och ungdomssförvaltningen i Kalmar kommun att studera rapporten och redovisa den för nästa presidie och nämnd, som är efter årsskiftet. Går det att dra lärdom av andra länder här på det lokala planet ska kommunen givetvis göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar