Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

onsdag 5 oktober 2011

Om Lärarförbundets ranking

Idag presenterar Lärarförbundets sin ranking över Sveriges bästa skolkommuner. Kalmar kommun går från plats 43 till plats 49. Undersökningen visar att Kalmar som skolkommun blir allt bättre på att nå kunskapsmålen jämfört med andra kommuner.

Kalmar ligger bland de bästa skolkommunerna i Sverige. Det gläder mig att kommunens elever presterar bättre. Det är resultatet av en engagerad och kompetent lärarkår. Men jag är långt ifrån nöjd. Kalmar kommun ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner.

Ett stort arbete har påbörjats för att nå målsättningen. Resursfördelningen är omgjord från årsskiftet, vilket innebär att resurserna i högre grad fördelas efter elevernas behov. Lärarna har fått en historiskt stor lönehöjning, 3,54 procent i år, vilket är den högsta ökningen i hela Sverige. Dessutom kommer kommunfullmäktige att ta beslut om en ny utbildningspolitisk vision för kommunen i december som fokuserar på skolans huvuduppdrag. Till detta ska nämnden fatta beslut om ett nytt utbildningspolitiskt program som också tar sikte på att förbättra kunskapsresultaten.

Lärarförbundets ranking visar samtidigt att Kalmar kommun tappar placeringar på flera områden, exempelvis resurser till undervisning, andelen friska lärare och i frågan om lärarlöner.

Jag tar givetvis detta på stort allvar. Lärarnas arbetsmiljö behöver förbättras. Det förebyggande arbetet måste öka. Förvaltningen ska därför dra igång ett arbete som heter Livsstilsprojektet. Samtidigt ska man veta att sjukskrivningarna sjunker bland lärarna. Vi har så vitt jag vet aldrig haft en lägre andel sjukskrivna, men det gör frågan inte mindre viktig. Lärarna ska vara friska.

När det gäller lönerna och resurser till undervisning så hänger de tätt samman. Undersökningen är gjord i november 2010 innan det stora lönelyftet gjordes i april 2011. Vid nästa mätning kommer därför förhoppningsvis Kalmar kommun rankas högre. Vår målsättning är också att fortsätta prioritera lärarnas löner. Bra lärare ska ha bra betalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar