Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

tisdag 8 mars 2011

Barnomsorgen ska vara tillgänglig

TV4 Nyheterna rapporterar idag om att många föräldrar upplever en press att hämta barnen tidigt på förskolan. Hälften av föräldrarna upplever en press att hämta tidigare än vad de egentligen behöver. Skälen är olika. Enligt undersökningen, som är gjord av Kommunal, så uppger 30 procent av deras medlemmar med förskolebarn att de inte kan jobba heltid med de öppettider förskolorna har.

Jag har respekt för att föräldrar vill hämta sina barn så fort som möjligt. Jag har samma känsla själv. Man vill hinna umgås med ungarna innan middag, Bolibompa och läggning. Samtidigt är undersökningen en väckarklocka för förskolan. Det är inte okey om föräldrar upplever att förskolan stänger tidigare än vad verksamheten ska göra. I Kalmar kommun ska barnomsorg kunna erbjudas mellan klockan 06.00 och 19.00 om behovet föreligger. Ingen föräldrer ska behöva känna sig besvärad eller sig som ett problem om man behöver lämna tidiga mornar eller sena eftermiddagar. Det är en rättighet och en servicenivå alla skattebetalare har rätt till.

Jag är också stolt över att Kalmar kommun därutöver erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. Nattis och omsorg på kvällar och helger är nödvändigt för att underlätta situationen som uppstår då man har arbete som sker efter eller innan ordinarie arbetstid. Det hjälper bland annat kommunalare som vill arbete heltid.

Läs mer om undersökningen här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar