Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 7 mars 2011

Nej till att privatisera badhuset - ja till renovering!

På kommunstyrelsen idag fattades bland annat beslut om att utreda Äventyrsbadets behov av renovering. Lokalerna behöver en modernisering och åtgärder för att minska energiförbrukningen. Alliansen föreslog att badhuset ska läggas ut på entreprenad, att en privatisering ska prövas. Moderaternas Jonas Löfgren tyckte att badhuset gott kunde säljas till en privat aktör.

Jag är stark motståndare till förslaget. Kultur- och fritidsanläggningar är allmännyttiga verksamheter som inte ska drivas av vinstintressen. Anläggningar som badhus är mycket svåra att få ekonomi i. Det krävs ofta samhällelig subvention, särskilt vid byggnation, för att inte badavgifterna ska bli för höga. Månar man ett badhus för alla kalmarbor är en privatisering omöjlig. En privat entreprenör skulle sannolikt höja entrén för att få runt ekonomin och kunna leverera vinst till ägaren.

Är nu alliansen beredd att privatisera badhuset är tanken nog inte främmande för att exempelvis lägga ut biblioteken på entreprenad. Alliansen i Kalmar tycks vara inspirerade av moderaterna i Nacka, där just detta har skett under starka protester.

Även om förslaget är dumt är det bra att skiljelinjerna i kommunpolitiken synliggörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar