Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 3 januari 2011

Akinder rädd för förnyelse

Östrans Peter Akinder skriver idag om vilka kriterier partiets valberedning bör ha när den ska leta efter en ny lämplig partiledare. Akinder menar att det viktigaste är att partiledaren ska kunna hålla ihop partiet och vinna val. Visst bör partiledaren kunna ena socialdemokratin i en vid bemärkelse. En ledare måste alltid ha förmåga att samla sina egna sympatisörer. Men en ledare måste också våga leda och kunna gå före sina sympatisörer. Jag menar att socialdemokratin behöver en person som inte alltid bara säger det partiet vill höra, utan har kraft och mod att säga det som partiet behöver höra.

Självklart är det också nödvändigt att ha vinnarskalle. Men en partiledare får inte bara styras av taktisk hänsyn, utan framför allt ha en tydlig verklighetsförankrad ideologisk kompass. Ett parti som vill vinna de mångas förtroende för rättvisa och solidaritet måste vara i samklang med tiden. Det räcker inte att hålla sig till gamla politiska sanningar och upprepa tankegods formulerat för en annan tid - som jag tycker Akinder ofta gör - om man ska vinna valet 2014.

Jag vänder mig starkt emot Akinders synsätt att alla som varit aktiva i ungdomsförbundet de senaste 15-20 åren skulle vara diskvalificerade från partiledarposten. Tvärtom är det nödvändigt att en ny partiledare tillhör den yngre generationen socialdemokrater. Att nostalgiskt leta bland partiets äldre profiler borgar inte för den förnyelse som krävs. Och det är sannolikt det som Akinder vill stoppa. Förnyelsen av socialdemokratin alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar