Jonas Hellberg

Jonas Hellberg

måndag 24 januari 2011

Leta partiledare bland yngre förmågor i riksdagsgruppen

Det här med att välja en ny partiledare är inte enkelt. Å ena sidan har partiets distrikt formulerat långa listor av egenskaper som personen bör ha. Å ena sidan är det egentligen bara en handfull personer som är möjliga. Och att någon av dessa skulle ha alla önskvärda egenskaper är inte troligt. De som tror att partiet kan hinna en okänd frälsare utifrån tror nog dessvärre fel. Den person som slutligen väljs av kongressen kommer ha fel och brister precis som vi alla andra.

En i denna handfull tänkbara kandidater har meddelat sitt tydligt nej. Pär Nuder - som på många sätt är en oerhört skicklig politiker - har upprepade gånger (senast till TT och EKOT) sagt att han inte är en kandidat. Även om många vill se Nuder så är det nog bäst att ta detta besked på allvar. Risken är annars att många i partiet hoppas på en kandidat som egentligen aldrig har sett sig själv som en kandidat.

När jag talar med medlemmar och lyssnar till diskussionen bland bekanta (som inte är politiker) så betonas ofta kravet på förnyelse. Socialdmeokratin behöver en ny ledare för en delvis ny tid. Han eller hon ska heller inte vara omedelbart förknippad med valförlusterna 2006 eller 2010. Han eller hon ska ha ny energi och kunna skapa nytt intresse bland allmänheten för partiet.

Jag har en favorit. Det är Mikael Damberg, fd SSU-ordförande och numera gruppledare i utbildningsutskottet. Han är erfaren från riksdagsarbetet (ledamot sedan 2002) samtidigt som han har förmåga att förnya politiken inom exempelvis skolan och integrationspolitiken. Han är dessutom en av de personer som var avgörande för att partiets skulle bli feministiskt. Som SSU-ordförande drev han stenhårt på för att programkommissionen skulle bredda jämlikhetsanalysen.

Jag känner Mikael som en  klok person som är duktig på att lyssna och som har en stark vilja att hela tiden tillföra nya perspektiv. Han är en småbarnspappa från förorten som både kan föryngra partiet och som har en bred och gedigen erfarenhet. Mikael har varit sakkunnig både hos Göran Persson och legenden Tage G Peterson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar