HELLBERG TYCKER är min egen blogg med utrymme för privata åsikter om stort och smått.
Jonas Hellberg
torsdag 20 december 2012
torsdag 13 december 2012
onsdag 12 december 2012
Invigning av ny skolbyggnad i Rockneby
Vid invigningen välkomnade rektor Ylva Tinnert-Gelebo alla de samlade barnen. Några barn framförde sedan ett skådespel om hur byggnationen hade gått till. Jag höll därefter tal.
Bland annat sa jag att invigningen visar att det finns en stark framåtanda i Rockneby. Samhället växer och i de nya lokalerna får dagens och kommande generationers barn i Rockneby lära sig läsa, skriva och räkna. Jag är övertygad att vi i framtiden kommer ha Nobelprisvinnare från Rockneby.
Sedan överlämnade jag ett stort paket som barnen fick öppna. Den innehöll en stor jordglob som illustration på globaliseringen och det mångkulturella Kalmar.
Antalet barn i skolålder ökar i hela kommunen. Fram till 2021 får kommunen 1200 fler barn. Behovet av nya skollokaler finns i hela kommunen. Nästan 200 miljoner kronor finns avsatta för nya förskolor och klassrum de kommande tre åren.
Efter invigningen, ett band klipptes av, var det dags för allsång och dans. Elever i årskurs sex höll i en gemensam dans i modern discoanda.
måndag 10 december 2012
Spadtag för ny förskola i Rockneby!
För Kalmar kommun är det viktigt att den positiva utvecklingen fortsätter. Skola och förskola är motorer även för bostadsbyggandet. Vet föräldrar att förskola/skola fungerar vågar man fatta beslut om flytt och bygge.
Antalet barn ökar i hela kommunen. I många delar av länet läggs skolor ned i ytterområdena, inte i Kalmar. Devisen är att hela kommunen ska leva. Rockbeby har även nyligen fått 4 nya klassrum och bygget av ett allaktivitetshus är igång. Utvecklingen känns positiv!
Den nya förskolebyggnaden omfattar nästan 1000 kvadrat, 4 avdelningar, 40 p-platser, mottagningskök på 100 kvadrat. Förskolan byggs efter Kalmarmodellen och ska stå klar om ett år. Tanken är att bygga modernt, flexibelt och ge de bästa förutsättningarna för lek och lärande. Investeringen är 30 miljoner kronor och ger också nya välbehövliga byggjobb.
onsdag 5 december 2012
Uppdrag om läxor
Barnpanel
tisdag 4 december 2012
lördag 1 december 2012
måndag 26 november 2012
Skolverket har en extrem syn
Jag tycker givetvis att skolan ska vara fri från religion i princip. Tro är en privatsak. Men traditionen som vissa skolor har att besöka kyrkan borde kunna kombineras med detta synsätt. Rektor och präst bör själva kunna hitta en balans som alla kan köpa. Att centralt reglera detta är fel. Och visst måste det som en del av ämnet religion vara möjligt att besöka en kyrka med religiösa inslag? Det borde kunna ses som ett studiebesök som vilket som helst. Borde vi inte kunna tilltro våra religionslärare att totalt sett garantera att alla elever ges en allsidig kunskap om samtliga religioner?
torsdag 22 november 2012
Skapande barn på konstmuseet i Kalmar
fredag 16 november 2012
Skolbygge i Trekanten!
torsdag 15 november 2012
Kalmar en toppkommun för skola
tisdag 13 november 2012
Ett slag för det politiska vardagsarbetet!
Men bortom miljöpartiets alliansflirt, moderaternas dödsdans och alliansens dödsryckningar händer det mycket annat, betydligt viktigare för medborgarna. Varje dag finns det föräldrar som funderar på om tonårsgrabben kommer att klara skolan. Varje dag ringer väckarklockan hos människor som vill arbeta men som inte har nått arbete att gå till. Varje dag är vi många som oroas över att vårt samhälle håller på att glida isär och blir allt tuffare.
Jag hoppas att sakfrågorna hamnar mer i fokus. Att det politiska vardagsarbete som bedrivs av hårt arbetande politiker och andra engagerade samhällsmedborgare lyfts fram. Själv ägnar jag stora delar av min vakna tid åt förskola, skola och fritids. Barn- och ungdomsnämnden bedriver ett omfattande utvecklingsarbete, i bred enighet, för att öka måluppfyllelsen.
Jag vill således slå ett slag för det seriösa politiska arbete som de allra flesta politiskt engagerade ägnar sig åt. Ett arbete som bygger på demokratiskt ansvarstagande och en strävan att arbeta för kommuninnevånarnas bästa.
torsdag 8 november 2012
Lite av varje
Såg att skolverket idag har presenterat en ny rapport som visar att andelen elever som inte når målen i grundskolan och inte är behöriga till ett nationellt program på gymnasiet ökar. Det är sjätte året i rad. Var åttoende elev är nu inte behörig. Regeringen gör uppenbarligen inte rätt saker för att vända den negativa utvecklingen i skolan. Och trots att regeringen presenterade ett mycket stort budgetutrymme gick mindre än tre procent till grundskolan.
Nu ska jag ut på verksamhetsbesök till Kalmarsundskolan - en skola som alltid är framåt och som är beredda att pröva nytt. Det blir intressant!
onsdag 7 november 2012
Yes!
Jag hoppas att Obamas seger kan inspirera den Europeiska politiken och få väljarna att återfå tron på politiken som förändringskraft. I flera EU-länder väljs nu relativt visionslösa och opolitiska VD-typer till viktiga politiska poster. Den utvecklingen är farlig. Det krävs ett politiskt ledarskap som bottnar i tydliga värderingar för att styra ett land, vilket Obama onekligen har.
tisdag 6 november 2012
Måluppfyllelse i fokus
Grundläggande är att det sker noggranna kartläggningar som sedan används för att rikta insatserna på bästa möjliga sätt. Emad och Malin såg framför sig två stora generella utmaningar. Den ena att pojkarna presterar sämre än flickorna och den andra att ledarskapet i klassrummet måste tydliggöras. All forskning visar att läraren är nyckeln till högre måluppfyllelse.
Det är viktigt att kommunstyrelsen får följa arbetet att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. På så sätt tar den yttersta politiska ledningen ansvaret för att målet verkligen blir högt prioriterat.
torsdag 1 november 2012
Minde klasser med s-regering
För att detta ska kunna bli verklighet i Kalmar kommun krävs ett regeringsskifte. Att minska klasstorlekarna i den omfattning som föräldrarna i Rinkabyholm vill skulle kosta cirka 24 miljoner kronor årligen. Kommunen skulle därtill behöva bygga 53 nya klassrum, något som inte är kostnadsberäknat. Kommunen har inte ekonomi till detta eftersom vi är drabbade av minskade skatteintäkter och indragna statsbidrag från den borgerliga regeringen. I många kommuner genomförs just nu generella besparingar, något vi i Kalmar vill undvika. Marginalerna är små och alla verksamheter måste hålla budget.
Jag vill samtidigt understryka att Kalmars skolverksamhet håller hög kvalitet och att kommunen investerar nästan 200 miljoner kronor i nya lokaler för att möta växande barnkullar. Som ett exempel kan nämnas att det nyligen togs ett första spadtag för en ny skolbyggnad vid Rinkabyholmsskolan.
Eleverna i Kalmar når kunskapsmålen i högre utsträckning än rikssnittet och Rinkabyholmsskolan har bäst resultat i de nationella ämnesproven av samtliga kommunala skolor i Kalmar!
När det gäller själva storleken på förskoleklasserna i Rinkabyholm är detta ett beslut som fattas av rektorn. Klasstorleken är relativt normal och planeringen inför höstterminen 2013 innebär inte att antalet barn i förskoleklasserna kommer att öka jämfört med i år. Klasserna kommer dessutom att delas vid flera tillfällen i veckan. Ofta finns det två pedagoger i varje klass. Jag har förtroende för att rektorn organiserar skolan på bästa möjliga sätt så att elevernas rättigheter och behov tillgodoses.
måndag 29 oktober 2012
Tummen ned åt tidigare betyg!
Argumentet att betyget ger en "signal" om att eleven inte når målen är smått tokigt. Denna signal måste väl ges betydligt tidigare än i slutet av terminen? Eleven ska ges det stöd och den hjälp direkt om läraren upplever att eleven inte hänger med i undervisningen. Jag tycker att det är okey med betyg från högstadiet och framåt, även om betygen är trubbiga och svåra att sätta rättvist. Samhället behöver betygen som ett slags urvalsinstrument till gymnasiet bland annat. Men att sätta betygen tidigare än idag vore att kasta Sverige tillbaka minst 50 år i tiden. Jag tror också att många lärare längtar efter arbetsro i skolan efter flera år av genomgripande skolreformer. Björklund går sannerligen inte i takt med tiden!
fredag 26 oktober 2012
Vilken fredag!
Vilken bra start på helgen, vilken fredag!
onsdag 24 oktober 2012
Klarläggande Barometern
Detta framgår inte alls av artikeln. Läsaren får en annan, felaktigt bild. Föräldern är även erbjuden OB-omsorg på förskolan Bollen. Föräldern står dessutom i kö för att få erbjudande om plats på förskolan Ögonstenen. Men här har kommunen ännu inte kunnat erbjuda plats eftersom det är fullt på avdelningarna med "områdets" barn.
Det är således denna lösning som jag hänvisade till i intervjun med tidningen, vilken visar på kommunens vilja att tillmötesgå förälderns behov och förmåga att agera flexibelt. Tyvärr vill Barometern inte klarlägga detta för läsarna. Det är för mig mycket märkligt. Kanske för att story inte var lika bra som tidningen trodde...
onsdag 17 oktober 2012
Ja till 10-årig grundskola!
Inget barn ska ligga efter redan före den första skoldagen.
lördag 13 oktober 2012
fredag 12 oktober 2012
Lyckad skolgång viktigast
Debattartikel till Barometern
Skolan är den säkraste investeringen för framtiden
En lyckad skolgång är den största skyddsfaktorn för en ung människa. Klarar man skolan och blir behörig till gymnasiet är förutsättningarna för att få ett eget arbete och därmed leva ett fritt och självständigt liv mycket goda. Av den anledningen har Kalmar kommun fullt fokus på förskolan, skolan och fritidshemmen. I centrum för vårt kvalitetsarbete står lärarna och rektorernas betydelse som pedagogiska ledare för att nå framgång. Vi vet att det enda sättet att förbättra resultaten är genom att förbättra undervisningen.
Vi socialdemokrater ser förskolan och skolan som den absolut säkraste investeringen för framtiden. Vi vill ge alla barn och elever en skoltid som är präglad av kunskap och kreativitet. Vi är därför oroade över att kunskapsresultaten fortsätter att sjunka i Sverige och att allt fler lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Sverige är idag ett medelmåttigt land internationellt sett utifrån resultat och likvärdighet. Även om Kalmars skolor lyckades betydligt bättre än riksgenomsnittet, lämnade i våras 59 ungdomar skolan utan att komma in på gymnasiet. Det är ett misslyckande som kräver nya ansträngningar. I Kalmar har barn- och ungdomsnämnden därför nyligen fattat beslut om ett utbildningspolitiskt program för år 2013. Målet är att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner och att alla elever ska bli behöriga i samtliga ämnen.
- Vi vet att förskolan är det första viktiga steget i det livslånga lärandet och att en väl fungerande förskoletid ger ökad måluppfyllelse senare i skolan. En miljon kronor avsätts därför för att anställa en pedagogisk rådgivare i förskolan. Den pedagogiska rådgivaren ska arbeta för att ett systematiskt kvalitetsarbete ska genomsyra verksamheten. Vidare anslår vi 500 000 kronor för att stärka barns språkutveckling i förskolan. Språk och lärande hänger oskiljaktigt samman. Vi vill utveckla det pedagogiska arbetet för barn med utländsk bakgrund och stimulera till ett ökat deltagande i förskoleverksamheten.
- 300 000 kronor öronmärks för skolforskning i samverkan med Linnéuniversitetet. Vi vill skapa en starkare samverkan med universitetet och låta forskare följa kommunens skolutveckling. Därtill vill nämnden stimulera skolorna att i högre utsträckning låta forskningsresultat få snabbare praktiskt genomslag i verksamheten.
- En miljon kronor avsätts för att lärarna ska få lära av goda exempel. Varje förskola och skola ges möjlighet att göra studiebesök hos andra skolhuvudmän för att hämta hem nya kunskap och erfarenheter. Nämnden satsar även 200 000 kronor på kompetensutveckling kring bedömningspraktik och formativ bedömning. Skolforskning visar att elever som känner till målen och vet vad som krävs av dem också lyckas bättre.
- Vi vill förbättra kvaliteten och öka likvärdigheten i rättningen av de nationella proven. Det sker genom att kommunen ska fortsätta rätta proven i 3:an, 6:an och 9:an i samtliga ämnen gemensamt av ett utvalt antal lärare. En halv miljon kronor avsätts för detta. Vidare avsätts 300 000 kronor för att fortsätta erbjuda eleverna i årskurserna 4-9 lovskola. Erfarenheterna är goda och leder till ökad måluppfyllelse.
- 200 000 kronor satsas på naturvetenskap och teknik för alla. En ökad måluppfyllelse inom naturvetenskap och teknik innebär en högre andel elever behöriga i alla ämnen. Det skulle också innebära en högre andel elever behöriga till gymnasiet. Pengarna går till NTA – en utprovad modell för skolutveckling främst inom biologi, fysik, kemi och teknik.
Med dessa satsningar på totalt fyra miljoner kronor vill vi förbättra Kalmar som skolkommun. Vi kommer att fortsätta följa elevernas utveckling gentemot kunskapsmålen. Alla barn och elever måste ha rätt till kunskap och få känna lusten att lära.
Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Kalmar kommun
Anna Soltorp (S)
Robert Sigvardsson (S)
Curre Danielsson (S)
Maria Hammarström (S)
Jasminka Peric (S)
Jashar Gashi (S)
Ledamöter i barn- och ungdomsnämnden
Mindre klasser med s-regeringen
Jag är övertygad mot bakgrund av kommunens mycket professionella lärarkår och det starka utvecklingsfokus som finns att vi år 2015 kommer att kunna utnämna Kalmar till en av Sveriges bästa skolkommuner. Mycket arbete återstår givetvis, och utmaningarna är stora, men viljan och farten är desto större.
Hade Sverige dessutom haft en socialdemokratisk regering skulle Kalmar ha fått en rejäl draghjälp från staten. Som det är nu, med Jan Björklund som skolminister, är den politiska blicken framför allt riktad bakåt. När resultaten i skolan fortsätter att sjunka sänker Björklund Sveriges utbildningsambitioner. Kalmar kommun är inte hjälpt av en borgerlig regering som inte tar den ökade skolsegregationen på allvar och vill sortera eleverna i tidiga år. Kalmars barn och elever är inte betjänta av den borgerliga regeringens sänkningar av restaurangmomsen och bolagsskatten. Vad Kalmar behöver är en regering som ger kommunerna möjlighet att ytterligare satsa på lärarnas kompetensutveckling och på att minska klassernas storlek.
I Socialdemokraternas skuggbudget till riksdagen är utbildningsavsnittet omfattande. Partiet prioriterar skolan och föreslår en stor satsning för högre resultat. Totalt 3 miljarder kronor avsätts år 2013 för att åstadkomma bland annat mindre klasser i lågstadiet och investeringar i lärarna.
Det finns inget viktigare för en elevs resultat än att möta en skicklig lärare. Det viktigaste för att höja resultaten i skolan är därför att investera i lärarna. Jag är därför glad att mitt parti ser att läraryrket behöver stärkas och utvecklas. Lärarna måste ges bättre möjligheter till kompetensutveckling och karriär. Socialdemokraterna föreslår att 500 miljoner investeras i lärarna.
För att varje elev ska ges verkliga förutsättningar att nå sin fulla potential i skolan måste stora klasser bli mindre. Socialdemokraterna vill investera 2 miljarder år 2013 för mindre klasser i lågstadiet, från förskoleklass till årskurs 3, så att lärarna får tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande. Med denna insats vill vi minska antalet elever med cirka 5 elever per klass.
Såväl internationella som svenska studier visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat. Studierna visar att effekterna varierar beroende på elevernas ålder och bakgrund. Mindre klasser har störst effekt för de yngsta eleverna. Därför vill vi socialdemokrater minska klasstorleken i lågstadiet.
Med en ny regering år 2014 ökar Kalmar kommuns förutsättningar att fortsätta öka kvaliteten i undervisningen och se till att varje elev ges verkliga förutsättningar att nå sin fulla potential i skolan.
Jonas Hellberg (S)
Ordförande i barn- och ungdomsnämnden Kalmar kommun
tisdag 9 oktober 2012
Rättelse inskickad till Barometern
torsdag 4 oktober 2012
Besök på Dörbyskolan
tisdag 2 oktober 2012
Sociala investeringar i välfärden
onsdag 19 september 2012
Skapa karriärvägar för lärare i Kalmar
tisdag 4 september 2012
Rut-avdrag för läxhjälp feltänkt
måndag 27 augusti 2012
Akutplatser inom nattis
I och med att verksamheten är relativt ny finns det behov av analys över hur framtida behov ska tillgodoses, vilken flexibilitet som krävs samt samtal med föräldrarna om deras behov.
Nyligen skrev Barometern om en förälder som tyckte att öppettiderna inte passade och som ville lämna sitt barn tidigare. Önskemålet var att få lämna barnet på en närliggande förskola några timmar innan nattiset startar. Föräldern önskade även att kommunen skulle ordna med förflyttningen mellan ordinarie förskola och nattiset.
Jag tycker att kommunen ska göra stora ansträngningar för att vara tillmötesgående. Samtidigt kommer det alltid finnas gränser, exempel på önskemål som är svåra att uppfylla av exempelvis ekonomiska skäl. Jag kan inte lägga mig i enskilda fall, där har jag fullt förtroende för att förskolecheferna fattar bästa möjliga beslut. Men övergripande kan jag ha en uppfattning om hur verksamheten bör fungera framåt.
Jag tycker att kommunen ska ha med i sin framtida planeringen att ovanstående önskemål finns hos en del föräldrar. Om och när kommunen öppnar ett nytt nattis bör det skapas någon form av "akutplatser" med helhetslösning, dag och kväll.
söndag 26 augusti 2012
Löfven prioriterade skolan
Han tryckte på att ungdomarbetslösheten och ”den låga utbildningsnivån” inte är en fråga för valet 2014. Det är ett akut samhällsproblem.– Vi ska höja kompetensen. Inte sänka kompetensen, sa S-ledaren.
Han var konkret och sa att lärarna ska få mer kunskap och tydligare karriärvägar. Att resurserna behöver fördelas rättvisare mellan skolor. Och att det krävs långsiktighet, gärna en blocköverskridande överenskommelse – som gör att elever kan jobba i lugn och ro.
Det känns bra att ha en partiordförande som är påläst i skolfrågorna och som sätter utbildningen främst.
onsdag 22 augusti 2012
Goda skolresultat ska belönas
måndag 20 augusti 2012
söndag 19 augusti 2012
Första skoldagen för 1A
onsdag 15 augusti 2012
Carina Moberg är död
I över 15 år har våra liv korsat varandra, bland annat under gemensamma år i fullmäktige och i styrelsearbetet i Huddinge arbetarekommun. Senast sågs vi vid riksdagens öppnande och dessförinnan när hon var på besök här i Kalmar. Carina hade alltid nära till leende och jag uppskattade hennes raka sätt att fungera.
Carina var en envis och stark person. Hon var en tydlig röst för förortens utmaningar och var hela sitt politiska liv engagerad för att minska boendesegregationen. Som bostadspolitiker satte hon många avtryck.
För mig var Carina en stor del av SSU-generationen på slutet av 80-talet och i början av 90-talet. Hon betydde mycket för ungdomsverksamheten, inte minst i Huddinge. Hon var för många en viktig förebild.
Carina lämnar ett stort tomrum efter sig.
söndag 29 juli 2012
Lyckad sommar med Potatishandlaren!
>
onsdag 11 juli 2012
onsdag 4 juli 2012
måndag 18 juni 2012
Historisk satsning på skola och förskola
söndag 17 juni 2012
fredag 15 juni 2012
Nya förskoleavdelningar i Lindsdal
>
> Förskolan Smedjan i Lindsdal ska byggas ut med två nya avdelningar. Det beskedet gav idag Jonas Hellberg (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Kalmar kommun.
>
> Smedjan har idag fyra avdelningar och är byggd efter Kalmarmodellen. Den invigdes i augusti 2010. Då kunde inte kommunen förutspå den snabba befolkningsutvecklingen. Sedan dess har barnkullarna ökat kraftigt och flera familjer som bor nära Smedjan har inte fått plats där med sina barn. En del familjer har haft ena syskonet på Smedjan och det andra i andra förskolor i Lindsdal.5-åringarna på Smedjan har gått i den närliggande klubbstugan.
>
> På fem år har Lindsdal gått från 350 barn i åldrarna 1-5 till 420. År 2011 flyttade 40 barn till Lindsdal, en fördubbling jämfört med året innan.
>
> - Kalmar ska vara en attraktiv kommun för småbarnsfamiljer. Då krävs det välplanerade pedagogiska miljöer för barnen nära hemmen. Därför krävs det en fortsatt utbyggnad av förskolan de kommande åren. Det här beskedet är viktigt och efterlängtat av många föräldrar i Lindsdal, säger Jonas Hellberg som gav beskedet bara en månad efter ett öppet möte mellan föräldrar och förvaltning.
>
> I höst påbörjar serviceförvaltningen arbetet med den nya förskolan. Smedjan är utbyggbar och finns redan med i detaljplanen. Målet är att inflyttning ska kunna ske senast den 1/1 2014.
>
> - Jag hoppas att det kan gå ännu snabbare. Utvecklingen i Lindsdal är
> mycket positiv med bostadsbyggande på Majavallen, Nils Holgerssons väg och fler bostäder i Fjölebroområdey. Redan på måndag fattar kommunfullmäktige beslut om investeringsmedel. Vi prioriterar barnen, säger Jonas Hellberg.
>
> Kalmar kommun har byggt många förskolor de senaste åren. Sedan 2004 har 44 nya avdelningar tillkommit för att möta de ökande barnkullarna. Kommunen räknar med att det i snitt ska födas 734 barn per år. I investeringsbudgeten för de kommande tre åren avsätts 120 miljoner kronor till nya förskolelokaler.
>
> För ytterligare kommentarer ring 0706700572
>
onsdag 13 juni 2012
söndag 3 juni 2012
300 000 kronor till lovskolor
Resultaten från sportlovsskolan var också goda. Då gick 44 elever i lovskola. 64,5 procent klarade sina mål, 21 procent delvis och 14,5 procent klarade inte de uppsatta målen.
måndag 21 maj 2012
Ny särskola ska byggas
måndag 14 maj 2012
IT satsning välkommen
torsdag 10 maj 2012
tisdag 8 maj 2012
Glass till Björklund på fritidshemmens dag
Skoldebatten är intensiv
Jag kan också glädjande konstatera att Ibrahim Baylan vill införa ett nytt forskningsinstiut för lärande. Förhoppningsvis kommer det att finnas en riksdagsmajoritet för detta och min vision är att detta institut ska förläggas till Kalmar och Linnéuniversitetet.
tisdag 1 maj 2012
måndag 30 april 2012
torsdag 26 april 2012
onsdag 25 april 2012
Besök på en fysiklektion
Miljonsatsning på skapande skola
onsdag 18 april 2012
Kalmar klättrar i nationell skolranking
2012-04-18
Kalmar klättrar i nationell skolranking
Idag presenterade SKL (Sveriges kommuner och landsting) rapporten Öppna Jämförelser för grundskola 2012. Resultaten avser jämförelser mellan samtliga Sveriges kommuner under året 2011. Resultatet ger vid handen att Kalmar kommun fortsätter att förbättra sig som skolkommun. Generellt har eleverna i Kalmar förbättrat sina kunskapsresultat jämfört med övriga landet.
Exempelvis har 86,3 procent av kommunens elever klarat godkänt i alla ämnen vilket ger en kommunranking på 36. År 2010 låg kommunen på plats 53 med 83,4 procent godkända elever i alla ämnen. Kalmar kommuns elever fortsätter även att ha högre gymnasiebehörighet än övriga landet.
– Jag är nöjd över att Kalmar kommun blir en allt bättre skolkommun. Eleverna lär sig allt mer och lyckas bättre. Det visar att skolan har skickliga och engagerade lärare som gör ett enastående bra arbete. Det är nu viktigt att vi fortsätter att utveckla och förbättra skolverksamheten. Målet är att tillhöra den absoluta toppen bland skolkommuner i Sverige. Där är vi ännu inte. Nu ska öppna jämförelser analyseras av förvaltningen och rektorerna för att vi ska prestera ännu bättre till nästa år, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar kommun.
När det gäller ämnesproven i årskurs 9, elever som har nått minst betygsnivå godkänt, sker också förbättringar. I ämnesprovet i Svenska är 98,7 procent av eleverna minst godkända, vilket ger en kommunranking 58. Jämfört med 2010 är det en tydligt positiv uppgående trend. Kommunen rankades då på plats 132. I ämnesprovet mattematik är 86,3 procent av eleverna minst godkända, vilket ger placering 56, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen rankades på plats 83. I ämnesprovet i engelska sker en försämring, från plats 58 till plats 116. Ändå är 97,2 procent av eleverna minst godkända.
Sammanvägt värde hamnar Kalmar på rankingplats 54, en förbättring från plats 61 år 2010.
Kalmar kommuns grundskolor är också förhållandevis kostnadseffektiva. Kommunen rankas som den 25:e mest kostnadseffektiva, en förbättring jämfört med 2010 då kommunen hade plats 37.
För ytterligare kommentarer ring 070-670 05 72.
måndag 16 april 2012
Påsklovsskolan var en framgång!
Under sportlovet gick 44 elever i lovskola. 64,5 procent klarade sina mål, 21 procent delvis och 14,5 procent klarade inte de uppsatta målen.
Det goda resultatet bekräftar att tanken med lovskolor är god och ger resultat. Nämndens beslut att avsätta 200 000 kronor för detta var alltså rätt tänkt och prioritet. Lovskolor är en frivillig möjlighet för elever som behöver extra stöd och som mår bra av att koncentrera sitt lärande. På lovskolan finns goda möjligheter att få individuellt stöd och möta duktiga lärare som har tid att fördjupa sig i eleverna behov. Lovskolor ska ses som ett komplement, inte som en ersättning för det stöd eleven ska ges i sin ordinarie undervisning. Ska Kalmar bli en av Sveriges bästa skolkommuner krävs det att vi fortsätter ordna med lovskolor. Planeringen är därför igång för sommarlovet.
Tack alla lärare som gjorde lovskolan möjlig!
torsdag 12 april 2012
onsdag 4 april 2012
Investera i förskola och skola
Läs hela artikeln här!
tisdag 3 april 2012
Kommunstyrelse idag!
torsdag 29 mars 2012
Besök på Rinkabyholms förskola
måndag 26 mars 2012
Allt var inte bättre förr!
Allt var inte bättre förr!
Nu har frågan om att förstatliga skolan blommat upp igen. Skolverkets tidigare generaldirektör skriver i en debattartikel att målsättningarna med kommunaliseringen inte har uppnåtts.
Jag tror på det kommunala huvudmannaskapet för skolan. Allt är givetvis inte bra överallt, men i grunden är det en klok fördelning att staten sätter målen och utövar tillsyn medan kommunerna, som finns nära barnen/eleverna, ansvarar för finansiering, drift och är arbetsgivare. Den kommunala skolan ger möjligheter till att välja olika vägar, ha närhet till beslutsfattandet och lättare ta hänsyn till lokala variationer/förutsättningar.
Det är viktigt att påminna om att allt inte var bättre förr. Den statliga skolan var exempelvis i hög utsträckning en oflexibel byråkratisk koloss där medborgarna och lärarna befann sig långt ifrån makt och inflytande. Det fanns även en stor otydlighet i många frågor, tex i arbetsgivarfrågan. På 60- och 70-talen avlöstes strejker och konflikter varandra.
Skolans utmaning handlar inte om kommunerna eller staten ska vara huvudman. Det finns ingen enkel åtgärd som löser skolans många gånger komplexa problem. Att backa bandet, att blicka bakåt och kasta in skolan i en omfattande process med förändring av huvudmannaskapet är en återvändsgränd. En gigantisk omorganisation skulle stjäla tid och kraft från andra viktigare uppgifter. Och när staten väl tagit över skulle en stor byråkratisk överrock krävas för att driva verksamheten.
Låt oss blicka framåt istället och fokusera på hur vi stärker lärarna och deras möjligheter att utveckla undervisningen.
torsdag 22 mars 2012
Skolforskning
Läs hela artikeln här!
fredag 16 mars 2012
Svaret från Björklund har kommit!
Skolministern säger därmed en sak men gör något helt annat. Han säger sig vilja höja kunskapsresultaten men sparar samtidigt in 60 miljoner kronor som använts till lovskolor. Ord och handling rimmar väldigt illa.
Skolministern tar bort ett stöd som har lett till att kommunerna har skapat lovskolor för 26 000 elever. I Kalmar hade vi räknat att få mellan 80-90 tusen kronor. Regeringen spar in på de elever som har störst behov av stöd i skolan. Det är fullständigt galet.
Kalmar kommun kommer fortsätta att satsa på lovskolor. Vi vet att resultaten är mycket goda. 65 procent av de elever som gick sportlovsskolan nådde sina mål. Vi avsätter därför 200 000 kronor för att ändå se till att det bedrivs lovskolor.
onsdag 14 mars 2012
tisdag 13 mars 2012
onsdag 7 mars 2012
Björklund bör betala vad lärarlegitimationen kostar
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/bjoerklund-betala-vad-laerarlegitimationen-kostar-2096
fredag 2 mars 2012
Fråga till utbildningsministern
---
onsdag 29 februari 2012
Gemensam provrättning ger rättvisare bedömning
Läs mer i Barometern och Östran som rapporterar om detta!
torsdag 23 februari 2012
Regeringen tar bort stöd till ”lovskolor”
onsdag 22 februari 2012
Rolig dag!
Själv har jag idag nöjet att välkomna skolordföranden Markus Alexandersson från Sölvesborg hit. Sölvesborg är likt Kalmar en s-styrd kommun med höga ambitioner inom skolan. Ska bli intressant med ett utbyta oss emellan.
tisdag 7 februari 2012
Skolfrågor på KS
onsdag 1 februari 2012
Kalmar kommun satsar på skolmaten
>
> Under 2011 satsade kommunen 3,6 Mkr extra för att höja kvaliteten på maten och öka andelen ekologiska livsmedel. Det har inneburit att skolan nu har 30 procents ekologiska råvaror. 2010 var andelen 22 procent. Totalt inhandlades ekologiska livsmedel för 5,6 Mkr Under 2011.
>
> När det gäller kvalitetssatsningen har det inneburit att kostverksamheten kan handla mer kyckling istället för soppa och korv, fler fruktdagar i samband med lunch, större variation när det gäller mellanmålen (tex mer fil och flingor och färre dagar med enbart mjölk och smörgås), skolorna uppmärksammade nobeldagen med att servera en finare lunch med lyxigare råvaror och efterrätt. Vecka 19 gjorde vi en drive för att fler elever ska upptäcka att skolan serverar frukost.
>
> Kalmar kommun har en kostnad på 22 kronor per barn och dag för skolmaten. Det är en krona mer än 2010.